Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5 tips bij verkoudheid

verkoudheid.jpg

Volwassenen hebben gemiddeld maar liefst twee tot vijf keer per jaar last van verkoudheid. Dat komt door diverse virussen. Normaal gesproken ben je na een infectie jarenlang immuun voor dat type virus, maar verkouden kun je altijd weer worden door nét een ander virusje. 

Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht, die door anderen weer worden ingeademd. Dit gebeurt vooral als mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes (bijvoorbeeld in de bus, tram of trein, op kantoor, op school of in een kinderdagverblijf).

Het virus kan ook via de handen worden overgedragen. Iemand die verkouden is, zit bijvoorbeeld aan zijn neus of houdt zijn hand voor de mond bij het niezen of hoesten. Vervolgens geeft hij een ander een hand of raakt iets aan dat daarna door anderen wordt aangeraakt, zoals een deurknop, trapleuning of toetsenbord.

Verkoudheid is vervelend, maar gelukkig ben je er meestal binnen een week weer van af.

5 tips bij verkoudheid

  1. Drink genoeg water: door je lichaam te hydrateren werkt je lymfestelsel optimaal. Dit stelsel speelt een belangrijke rol bij de afweer tegen virussen en bacteriën.
  2.  Zorg voor goede hygiëne: was je handen vaak, gebruik een tissue maar één keer en raak je mond, neus of ogen niet aan met je handen, of reinig je handen tussendoor met een hygiënische handgel.
  3. Last van hoofdpijn? Neem rust! Ga op bed liggen met de gordijnen dicht en vermijd prikkels zoals je telefoon, e-mail of televisie.
  4. Voorkom besmetting en herbesmetting, nies en hoest niet in je handen, maar bijv. in je elleboog.
  5. Eet gezond: een inkoppertje, maar wel belangrijk! Eet veel verse groenten en fruit om je lichaam een vitamine C boost te geven.

Lees meer:

Ook interessant