Margriet logo
5 tekenen dat je niet genoeg gezonde vetten binnenkrijgt Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

5 tekenen dat je niet genoeg gezonde vetten binnenkrijgt

Hoewel vetten vaak een slechte reputatie hebben, heb je ze nodig voor een gezond en gevarieerd dieet. Denk je een tekort aan goede vetten te hebben? Deze 5 tekenen kunnen daarop wijzen.

Wel is het belangrijk om goede en slechte vetten te onderscheiden.

Verschil goede en slechte vetten

Slechte vetten worden ook wel verzadigd vet genoemd, terwijl gezonde vetten onverzadigd zijn. Zeer kort gezegd is het verschil tussen goede en slechte vetten of de vetten van nature in een product zitten. Denk je aan chips, pizza en friet, dan weet je dat de vetten hier handmatig aan zijn toegevoegd, en dat deze dus waarschijnlijk niet heel gezond voor je zijn. In tegenstelling tot vetten in bijvoorbeeld, vis, avocado en veel oliën. Hier zitten de onverzadigde vetten al van nature in, wat het een stuk gezonder maakt. Wanneer je een tekort aan vetten in je dieet hebt, is het dus vooral belangrijk om meer van deze vetten tot je te nemen.

Tekort aan goede vetten

Maar hoe weet je nou of je een tekort aan die goede vetten hebt? De volgende 5 signalen van je lichaam kunnen een teken zijn:

  1. 1 Vitaminetekorten: goede vetten in je lichaam helpen het absorberen van vitamines als vitamine A, D of E. Wie te weinig van deze vitaminen in haar lichaam opneemt kan vervelende lichaamsklachten ervaren, die van kwaad tot erger kunnen gaan. Denk aan gebroken lokken, regelmatig spierpijn of een hoger risico op depressies.
  2. 2 Huidontstekingen: vet is een essentieel onderdeel van je huidcellen. Heb je niet genoeg vet? Dan zul je sneller blauwe plekken en wondjes krijgen, maar ook ontstekingen van de huid komen sneller voor bij mensen die een vettekort hebben.
  3. 3 Langzame heling van wondjes: krijg je met een vettekort al sneller wondjes en blauwe plekken, komt daar ook nog eens bij dat de huid minder snel geneest. Dubbel zo belangrijk voor je huid dus, om de juiste vetten binnen te krijgen.
  4. 4 Haaruitval: ook je lokken zijn niet blij met een tekort aan onverzadigde vetten. Mensen die te weinig vet eten zullen dan ook veel haarverlies ervaren, niet alleen op het hoofd maar bijvoorbeeld ook bij de wimpers en wenkbrauwen.
  5. 5 Sneller ziek zijn: ten slotte krijgt je immuunsysteem een deuk wanneer je niet genoeg gezonde vetten in je dieet verwerkt. Het resultaat? Sneller vatbaar voor griepjes en andere ziektes.

Bron | Healthline

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden