null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

5 symptomen waarbij je direct naar de dokter moet

Iedereen twijfelt weleens of een bezoek aan de dokter écht nodig is. Je hoopt natuurlijk dat de pijn of klacht vanzelf weer over gaat. Bij veel huis-, tuin- en keukenkwaaltjes is het ook inderdaad verstandig om het een paar dagen aan te kijken. Maar dat geldt niet voor alles.

Hoe bepaal je nou zelf of een bepaalde aandoening écht spoed heeft? Check of je last hebt van onderstaande symptomen. Deze vijf alarmsignalen wijzen mogelijk op een gevaarlijke oorzaak en vragen wel meteen om actie.

Drukkend gevoel op de borst

Bij pijn op de borst beginnen de meeste mensen zich meteen zorgen te maken. En dat is niet zo gek, want het is het meest bekende symptoom van hartaandoeningen. Gelukkig hoeft het niet altijd iets ernstigs te zijn. Een drukkend gevoel kan namelijk ook veroorzaakt worden door brandend maagzuur of overbelasting van de spieren. Bel bij twijfel altijd je huisarts. Zeker als de pijn niet wegtrekt en je ook misselijk en koortsig bent.

Hevig gewichtsverlies

Veel vrouwen zijn blij als de weegschaal ‘onverwacht’ een paar kilo lichter aangeeft. Toch is het goed om te achterhalen waarom je zo bent afgevallen. Wanneer je gewicht verliest, zonder dat je anders bent gaan eten of bewegen, kan het duiden op een gezondheidsprobleem. Als je ziek bent, verbruik je namelijk meer energie en voedingsstoffen. Ook kan het zijn dat je eetlust verminderd is of dat je weinig energie hebt voor boodschappen doen en koken. Bepaalde aandoeningen zoals COPD, een te snel werkende schildklier, hartfalen, kanker of kauw- en slikproblemen kunnen gewichtsverlies veroorzaken.

Bloed in je urine

Kwam je er bij een toiletbezoek achter dat er bloed in je urine zat, terwijl je nog lang niet ongesteld hoeft te worden (of al in de overgang bent)? Ook dan kun je voor de zekerheid beter contact opnemen met je huisarts. Hetzelfde geldt voor bloed bij je ontlasting. Hoeveel bloed je ziet, zegt trouwens niets over de ernst van de oorzaak. In veel gevallen gaat het slechts om een blaas- of nierbekkenontsteking, maar het kan ook een symptoom zijn van iets ernstigers. Heb je naast bloed in je urine plotseling veel pijn in je zij of rug, dan zijn nierstenen een mogelijke oorzaak. Ook dan is een bezoek aan de huisarts raadzaam.

Plotselinge zwelling

Wordt je kuit ineens heel dik en warm, zonder dat je je gestoten hebt? Dan heb je vermoedelijk trombose. Een bloedprop in je been zorgt ervoor dat een ader wordt afgesloten en geen zuurstof meer krijgt. Een trombosebeen dient snel behandeld te worden om schade te voorkomen. Andere oorzaken van een plotselinge zwelling in je kuit zijn een cyste, gordelroos of wondroos. Bel dus altijd even met de dokter om te overleggen.

Verdoofd gevoel

Wanneer je merkt dat het gevoel in je arm, been of gezicht ineens minder wordt of helemaal ‘doof’ aanvoelt, kan dat een voorteken zijn van een tia of een beroerte. Andere symptomen zijn tintelingen, duizeligheid, moeite met je evenwicht bewaren en problemen met zien, praten of denken. Het kan ook zijn dat een heel lichaamsdeel verlamd raakt. Bel bij één van deze symptomen zo snel mogelijk 112 of raadpleeg een dokter, ook als de klachten na een paar minuten vanzelf weer wegtrekken.

Artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondheidsplein

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden