null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

5 signalen dat je mogelijk diabetes type 2 aan het ontwikkelen bent

Diabetes type 2 is een sluipziekte: tegen de tijd dat je echt klachten krijgt, is het te laat. Toch zijn er wel een paar signalen waar je alert op kunt zijn.

Het goede nieuws: als je er op tijd bij bent, kun je het tij vaak nog keren!

Overgang

Voordat je diabetes krijgt, heb je al last van een aantal problemen in het lichaam. Je lijdt dan aan het zogeheten metabool syndroom, ook wel pre-diabetes genoemd. Volgens het RIVM heeft maar liefst een kwart van de Nederlandse vrouwen tussen de dertig en zeventig jaar last van het metabool syndroom. En hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je het hebt. "Na de overgang gaan vrouwen wat meer vet stapelen in de buikholte, wat het risico groter maakt", weet Hanno Pijl, internist en hoogleraar Diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Lees ook:

Zorgwekkend: ‘Over 20 jaar hebben 1,4 miljoen Nederlanders diabetes’

De meeste problemen voel je niet

Als je het metabool syndroom of pre-diabetes hebt, ben je officieel nog niet ziek, maar je kunt er bijna donder op zeggen dat je dit wel wordt als je geen actie onderneemt. Veel van de symptomen van het metabool syndroom, zoals een hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol, vóél je echter niet. "Dat is het gemene ervan", vertelt Hanno Pijl. "Deze sluipt erin zonder dat je het in de gaten hebt. Er zijn zelfs mensen die al jaren diabetes type 2 hebben, zonder ook maar iets te merken."

Vermoeider

Daarbij komt: alles went. "De meeste mensen met pre-diabetes zijn vermoeider dan anderen", ziet Pijl in de praktijk. "Maar vermoeidheid is zo'n vage klacht. Veel mensen wijten het aan de leeftijd, de overgang of hun drukke baan. Het is ook niet zo dat je je van de een op de andere dag ineens moe voelt, zoiets gaat heel geleidelijk." En daardoor merk je er dus maar weinig van, tót het te laat is.

De vijf alarmsignalen

Toch zijn er wel een aantal signalen waar je alert op kunt zijn. Je hebt het metabool syndroom als je drie of meer van de onderstaande problemen hebt. De eerste kun je zelf checken, de andere symptomen moet je laten controleren door je huisarts:

  1. Een dikke buik (een buikomtrek van meer dan 88 cm, mannen meer dan 102 cm)
  2. Een hoge bloeddruk (130-85 mm Hg of hoger)
  3. Een laag HDL-cholesterolgehalte (lager dan 1,29 mmol/l, mannen lager dan 1,04 mmol/l). Het HDL-cholesterol is het gezonde cholesterol: hoe meer je hiervan hebt, hoe beter.
  4. Een hoge bloedglucosewaarde (hoger dan 6,1 mmol/l, nuchter gemeten)
  5. Een hoog bloedvetgehalte, dit wordt het triglyceridengehalte genoemd (hoger dan 1,7 mmol/l)

Lees ook:

7 natuurlijke manieren om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren

Dikke buik én diabetes in de familie? Laat je checken

Volgens internist Hanno Pijl moet je je beslist laten checken als je een te dikke buik hebt en er ook diabetes type 2 in je directe familie voorkomt. "Liefst één keer per jaar." Maar ook als je alleen te zwaar bent en van jezelf weet dat je niet zo gezond eet en weinig beweegt, is het goed om te weten hoe je gezondheid ervoor staat, aldus de diabetesdeskundige.

Het tij keren

Maar stel dat je in het voorstadium van diabetes type 2 zit, wat dan? Het goede nieuws is dat diabetes type 2, in tegenstelling tot diabetes type 1, wél te voorkomen is: namelijk door gezonder te eten en meer te bewegen. "De goedkoopste en meest effectieve manier om te voorkomen dat je echt ziek wordt, is door je levensstijl aan te passen", vertelt de diabetesdeskundige. Bijkomend voordeel is dat je je, ondanks dat je nog niet ziek was, tóch beter gaat voelen. Pijl: "Ik merk dat wanneer mensen met het metabool syndroom gezonder gaan leven, ze zich veel energieker gaan voelen. Terwijl ze eerst niet eens doorhadden dat er iets aan de hand was."

Niet verplicht naar de sportschool

Maar voordat je nu een diepe zucht slaakt: die nieuwe levensstijl houdt niet in dat je drie keer per week naar de sportschool moet. Gewoon wandelen is ook prima, als je maar regelmatig even de benen strekt. Pijls: "Er zijn zelfs studies die erop wijzen dat het beter is om elke dag wat vaker van je stoel op te staan en een rondje te lopen, dan een paar keer per week intensief te gaan sporten. Tuurlijk, alle extra uurtjes in de sportschool zijn mooi meegenomen. Maar onderschat het gezondheidseffect niet van gewoon wat vaker opstaan. Wij zijn zo geprogrammeerd om te zitten, dat is echt niet goed. Niet voor niets wordt zitten het nieuwe roken genoemd."

Symptomen van diabetes

Als je te lang doorloopt met het metabool syndroom, is de kans groot dat je diabetes type 2 krijgt. De volgende symptomen kunnen duiden op diabetes, zowel type 1 als type 2. Ga altijd naar de huisarts wanneer je last hebt van een of meerdere van onderstaande klachten:

  • veel dorst hebben
  • vaak moeten plassen
  • een droge mond hebben
  • vaak heel moe voelen
  • last hebben van oogontsteking of wazig zien

Lees ook:

Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2?

Diabetes type 2, en dan?

Heeft de huisarts diabetes type 2 bij je geconstateerd? Ook dan kun je zelf veel doen om erger te voorkomen. Als je gezonder gaat leven, is het zelfs mogelijk om helemaal van de medicatie af te komen. Zorg dat je onder begeleiding komt van een diabetesverpleegkundige, goede specialist of een huisarts met ervaring, die je daar op de juiste manier bij kunnen begeleiden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Diabetes Vereniging Nederland (DVN), Kenniscentrum suiker & voeding, Voeding Leeft

Tekst | Rianne Marijs

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden