Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5 redenen waarom je toch dikker wordt

dikker-worden.png

Je doet alles goed. Je beweegt, denkt om de calorieën en bent bewust met gezonde voeding bezig. Toch blijft je gewicht toenemen en word je dikker. Hoe kan dat? 

Als je meer calorieën begint te consumeren of stopt met bewegen, is het niet verwonderlijk dat de weegschaal wat meer kilo’s aangeeft. Maar wat als je niet afwijkt van je gebruikelijke eet- en beweegpatroon en toch aan blijft komen? Dan zit de oorzaak van het dikker worden misschien in een andere hoek.

Te weinig slaap

Bij te weinig slaap raakt je biochemische huishouding in de war. Hormonen die je eetlust beïnvloeden nemen hierdoor de overhand. Daardoor voel je je in de ochtend meer hongerig dan normaal. Ook heb je door deze hormonen een minder voldaan gevoel na het eten, waardoor je geneigd bent door te eten. Nog een nadeel van slaapgebrek is dat je gevoeliger bent voor emotie-eten en nachtelijke snacks.

Stress

Als het leven iets te veel van je vraagt, gaat het vanzelf over op een overlevingsmodus. Een gevolg daarvan is dat je lichaam zuiniger met energie omgaat. Je kunt dan met minder eten toe, terwijl je hetzelfde blijft eten. Zo kan een periode van stress voor een flinke gewichtstoename zorgen. Daarnaast wordt tijdens stressvolle periodes meer van het stresshormoon cortisol aangemaakt, waardoor je meer trek krijgt. En wat is er fijner in tijden van stress dan troostvoedsel als chocolade of chips? Een dikmaker ten voeten uit…

Medicatie

Gewichtstoename kan als bijwerking optreden bij een aantal medicijnen tegen onder andere astma, diabetes, depressie, stemmingswisselingen en migraine. Zo’n 25 procent van de patiënten die antidepressiva voor een langere tijd slikken, krijgt te maken met gewichtstoename en worden dikker. Soms kan deze gewichtstoename echter komen doordat je gemoedstoestand verbetert, waardoor ook je eetlust toeneemt. Als je vermoedt dat je gewichtstoename komt door medicatie, bespreek dit dan met je huisarts. Verander van of stop nooit met medicijnen zonder dit met je arts te overleggen.

Ouder worden

Tussen je 40ste en 50ste jaar begint je stofwisseling langzamer te worden. Hierdoor verbrand je minder calorieën, terwijl je vaak dezelfde hoeveelheid blijft eten. Veel vrouwen denken dat ze in deze periode aankomen door de veranderde hormoonhuishouding in de overgang. Meestal is dit niet de oorzaak en ligt de gewichtstoename toch aan de veranderde stofwisseling. Het is zaak om juist rond deze leeftijd te blijven bewegen en je voedingspatroon aan te passen aan wat uw lichaam nodig heeft.

Verminderde schildklierwerking

De schildklierhormonen zorgen voor een verhoging van het metabolisme (de stofwisseling). Bij een verminderde schildklierwerking of de gevolgen daarvan spreken we van hypothyroïdie. Indien er te weinig van het hormoon thyroxine wordt geproduceerd, zal het metabolisme in de lichaamsweefsels vertragen. Door hypothyroïdie voel je je waarschijnlijk moe, zwak, koud en je gewicht neemt toe. Deze ziekte is goed te behandelen met medicijnen, en een groot deel van de gewichtstoename en het dikker worden kan hierdoor teruggedrongen worden.

Bron: Dokterdokter.nl

Ook interessant