null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

5 redenen waarom je ineens meer zweet dan normaal

Zweet je ineens meer dan normaal, terwijl je écht niet meer in beweging bent? Dat kan. Zweten doe je niet alleen tijdens een hevige work-out, maar ook op andere momenten van de dag. Wat de oorzaak van zo’n zweetaanval dan is, is soms iets lastiger te achterhalen.

Het kan namelijk

met een aantal verschillende factoren te maken hebben.

1. Meer zweet door: je emoties

Op dit moment gaan we allemaal dagelijks door een rollercoaster van heftige emoties. Onzekerheid, zorgen, stress, verveling: het komt allemaal langs. Een bijwerking van al deze gevoelens is transpiratie. Je lichaamstemperatuur wordt namelijk deels beïnvloed door je emoties. Vooral stress heeft een grote invloed en doet de lichaamstemperatuur in zo’n hoge mate stijgen, dat je lichaam zweet gaat produceren om je koel te houden. Maar ook boosheid, angst en schaamte zijn bekende triggers.

2. Jekleding

Als er geen duidelijke aanleiding is voor waarom je vandaag meer zweet dan gisteren, kan het aan iets simpels als je kleding liggen. Bepaalde synthetische materialen, zoals nylon en polyester, houden warmte vast en geven je huid geen ruimte om te ademen. Natuurlijke materialen zoals wol en katoen zijn daarentegen wat ‘luchtiger’. Het kan dus zo zijn dat je bij het ene shirt na drie uur al een luchtje ruikt, terwijl je het andere shirt zonder probleem drie dagen achter elkaar kunt dragen.

Lees ook:

Zo krijg je zweetluchtjes makkelijk uit je kleding

3. Jeslaapgewoontes

Als je vooral in de ochtend merkt dat je meer hebt getranspireerd dan normaal, kan dat liggen aan hoe je hebt geslapen. Nachtzweten kan worden veroorzaakt door verschillende dingen. Net voor het slapengaan sporten of eten zorgt ervoor dat je metabolisme ’s nachts hard aan het werk blijft. Dit brengt je lichaamstemperatuur omhoog, en zorgt er dus voor dat je meer gaat zweten. Ook een onderbroken nachtrust, hoge slaapkamer temperatuur, of het materiaal van de deken kunnen invloed hebben op hoeveel je ’s nachts zweet.

4. Jedieet

Dat kopje espresso in de ochtend, pittig eten, een lekker glaasje wijn tijdens het diner… heerlijk, maar het zorgt er wel allemaal voor dat je extra kunt gaan zweten. Alcohol, cafeïne en pittig voedsel zijn de grote boosdoeners wanneer het aankomt op lichaamstemperatuur. Er is zelfs een naam voor transpireren als het gevolg van eten: gustatoir zweten. Het is niet meer dan normaal, maar heb je het idee dat je na iédere maaltijd abnormaal veel zweet? Dan kun je beter even naar de huisarts gaan.

5. Opvliegers

Ja, we moeten het tóch weer even over de overgang hebben. Het bekendste symptoom van de overgang is het krijgen van opvliegers. Tijdens een opvlieger stijgt de lichaamstemperatuur plotseling omdat de thermostaat van je lichaam in de war raakt van alle hormonale veranderingen in je lichaam. Om de warmte weer kwijt te raken ga je zweten en krijg je hartkloppingen, waarna de temperatuur weer daalt. Lees hier meer over opvliegers.

Bron | Mindbodygreen.com

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden