Gezondheid

5 gezondheidsvoordelen van artisjokken

artisjokken.jpg

Hoewel artisjokken het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn ze vers het lekkerst tussen december en mei. Reden genoeg dus om ze wat vaker te gaan eten, zeker als je de gezondheidsvoordelen hoort!

1. Goed voor je spijsvertering

Mensen die last hebben van hun spijsvertering doen er goed aan om regelmatig artisjokken te eten. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat artisjokken een positief effect hebben op de spijsvertering. Een groep proefpersonen met de spijsverteringsziekte dyspepsie had namelijk minder last van klachten na het eten van artisjok. Dit gold ook voor proefpersonen met het prikkelbare darmsyndroom.

2. Anti-katermiddel

Avondje doorgehaald? Probeer dan eens de volgende dag artisjokken te eten. Artisjokken zouden namelijk een positief effect hebben op de leverwerking, wat voor veel mensen een reden is om het te gebruiken als anti-katermiddel.

3. Goed voor je hart

Het regelmatig eten van artisjokken zou er ook nog eens voor kunnen zorgen dat je cholesterol-level omlaag gaat. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat het sap van de bladeren van artisjokken positieve effecten heeft op de bloeddruk. Dit komt door de hoge hoeveelheid kalium.

4. Artisjokken bevatten goede micro’s

Micro’s, oftewel micronutriënten, zijn alle vitaminen, mineralen en sporenelementen van een voedingsproduct. Artisjokken bevatten onder andere de vitaminen B1, B11, C, K en de mineralen folium, ijzer, kalium en fosfor. Ook bevatten ze veel meer antioxidanten dan andere groenten. Antioxidanten beschermen de cellen en weefsels in het lichaam, waardoor op de lange termijn ziektes kunnen worden voorkomen.

5. Artisjokken bevatten goede macro’s

Naast goede micro’s bevatten artisjokken ook goede macro’s, voedingswaarden op het gebied van koolhydraten, eiwitten en vetten. Per honderd gram bevatten artisjokken slechts 47 calorieën, 10,5 gram koolhydraten, 3,3 gram eiwitten en 0,15 gram vetten. Vooral het percentage eiwit is voor een groente vrij hoog. Daarnaast hebben artisjokken ook nog eens een hoog vezelgehalte, namelijk maar liefst 5,4 gram!

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women’s Health
Foto | iStock

Ook interessant