5 redenen om élke dag te beginnen met een bakje havermout
Je hoeft geen dure superfoods zoals quinoa, chiazaden of gojibessen te kopen om gezond te eten. Veel mensen hebben al een ware ‘superfood’ in hun keukenkast: havermout. Haver behoort tot de een van de gezondste granen die er zijn en er zijn genoeg redenen om elke dag havermout te eten.
Studies tonen aan dat haver en havermout veel gezondheidsvoordelen hebben, zoals gewichtsverlies, lagere bloedsuikerspiegels en een verminderd risico op hartaandoeningen. Diëtiste Desiré van der Kruk geeft 5 redenen waarom je elke dag een schaaltje havermout zou moeten eten:
1. Havermout is rijk aan voedingsstoffen
Havermout bevat veel voedingsvezels en eiwit. Daarnaast zit het ook boordevol vitamines en mineralen, waaronder ijzer, magnesium, zink, selenium, B-vitamines en kleinere hoeveelheden calcium en kalium. Dat is een indrukwekkend vitamine- en mineralenpakket voor een relatief caloriearm voedingsmiddel: een portie van 40 gram havermout bevat ongeveer 150 calorieën.
2. Havermout kan je cholesterolgehalte verlagen
Haver bevat grote hoeveelheden bèta-glucaan, een soort oplosbare vezel. Beta-glucaan lost gedeeltelijk op in water en vormt een dikke, gel-achtige oplossing in de darm. Deze gel bindt zich met cholesterolrijke galzuren in de darm en transporteren deze door het spijsverteringskanaal en uiteindelijk uit het lichaam. Het is bewezen dat haver het totale cholesterol en het LDL-cholesterol (slechte cholesterol die je vaten doet dichtslippen) verlaagt. Sterker nog: producenten mogen deze gezondheidsclaim op hun verpakking zetten.
3. Havermout kan je helpen bij het afvalproces
Havermout is niet alleen een heerlijk ontbijt, het is ook erg vullend. Hoewel er geen onderzoek is waarin staat dat het eten van havermout rechtstreeks in verband kan worden gebracht met gewichtsverlies, hebben onderzoeken aangetoond dat het effectief is voor het onder controle houden van de eetlust. Een vezelrijk dieet helpt om graaimomenten voor de snoepkast te voorkomen.
4. Het is goed voor de stoelgang
Vezels dragen bij aan de regelmaat van de stoelgang en het voorkomen van constipatie. Van de afbraak en fermentatie van beta-glucaan is ook gemeld dat het de diversiteit van de darmbacteriën verhoogt. Dit kan op zijn beurt bepaalde spijsverteringsproblemen verbeteren, zoals diarree, obstipatie en het prikkelbare darm syndroom.
5. Havermout kan je bloedsuiker verlagen
Diabetes type 2 is een veel voorkomende ziekte, gekenmerkt door een aanzienlijk verhoogde bloedsuiker. Het is meestal het gevolg van een verminderde gevoeligheid voor het hormoon insuline. Hoewel meer onderzoek gewenst is, lijkt haver bloedsuikerspiegels en insulinegevoeligheid te verbeteren. Deze effecten worden voornamelijk toegeschreven aan het vermogen van beta-glucaan (daar is ie weer) om een dikke gel te vormen die de maaglediging en de opname van suiker in het bloed vertraagt.
Soorten havermout
De meeste havermoutproducten in de supermarkt zijn gemaakt van gerolde haver. Dit ontstaat wanneer havergrutten (de hele graankorrel waarbij de oneetbare schil is verwijderd) worden gestoomd en tot vlokken worden gerold. Als de gerolde haver dunner is en langer gestoomd, krijg je instant haver. De voedingswaarde blijft hetzelfde, omdat bij instant haver ook de hele korrel is gebruikt. Omdat de haverkorrel dunner is en langer wordt gestoomd, kan het sneller water opnemen en koken. Je hebt ook haverzemelen. Dit zijn de buitenste laagjes van de haverkorrels, die worden gescheiden van het meel tijdens het malen. In deze zemelen zit een grote hoeveelheid oplosbare vezels. Daarnaast bevatten ze relatief veel eiwit.
Pas op met toegevoegde smaakjes
Allemaal zijn het gezonde keuzes. Je moet wel oppassen voor havermout met toegevoegde smaakjes. Havermout met appel en kaneelsmaak klinkt gezond, maar er zit zeker vier keer zoveel suiker in! Je kunt dan beter zelf fruit en kruiden toevoegen. Andere kant-en-klare suikerrijke haverproducten zoals mueslirepen en krokante muesli’s kun je ook het beste links laten liggen. Om te profiteren van alle gezondheidsvoordelen zou haver zou een vast onderdeel moeten zijn van een gezond dieet dat andere volkoren granen, fruit en groenten, magere zuivelproducten en magere eiwitbronnen bevat.
Desiré van der Kruk heeft na het behalen van haar bachelor voeding en diëtetiek online diëtistenpraktijk jouwfoodplan.nl opgericht, waar je terecht kunt voor e-consulten en voedingsschema’s op maat. Daarnaast schrijft ze graag artikelen over voeding en gezondheid. Volg haar op Instagram of Facebook voor meer info, tips & tricks.
Foto | Privébeeld Desiré van der Kruk