Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zijn dementie en alzheimer te behandelen?

overgang2.jpg

Alzheimer en dementie zijn (nog) niet te genezen. “Maar als je eenmaal weet wat er aan de hand is, kun je veel doen om de ziekte zo leefbaar mogelijk te maken,” stelt Wiesje van der Flier, neuropsycholoog en schrijfster van Het alzheimermysterie

Omdat er nog zo veel vragen over de ziekte zijn, schreef Van der Flier samen met neuroloog Philip Scheltens het boek Het alzheimermysterie. Margriet stelde haar vijf prangende vragen!

Waardoor wordt alzheimer veroorzaakt?

“Alzheimer is een vorm van dementie waarbij de hersenschade bestaat uit ophopingen van de zogenaamde alzheimereiwitten. Waarom die ophopingen ontstaan, en langs welke route ze vervolgens tot alzheimer leiden, dát is nog niet duidelijk. Het kan zijn dat het lichaam er te veel van produceert, maar het kan ook betekenen dat het lichaam minder goed in staat is om ze af te voeren. Slechtere bloedvaten zouden theoretisch ook voor een slechtere afvoer kunnen zorgen. De belangrijkste risicofactor voor alzheimer is een hoge leeftijd. Ook vrouwen hebben een hoger risico. Andere risicofactoren zijn hoge bloeddruk, vaatproblemen en genetische aanleg.”

Dus pak die eiwitten aan en het probleem is opgelost?

“Was het maar zo eenvoudig. Want er zijn ook gezonde ouderen die nergens last van hebben en bij wie we ook ophopingen van het alzheimereiwit hebben gemeten. Dat kan betekenen dat die mensen later alsnog klachten zullen krijgen, maar het kan óók betekenen dat ze ertegen kunnen! Daar hebben we nog geen antwoord op.”

Heeft het zin om te weten of je zelf van die ophopingen hebt?

“Nee, zolang je geen klachten of problemen in het dagelijks leven hebt, heeft dat geen nut. Want het hoeft dus niet te betekenen dat jij klachten krijgt. We weten niet of iedereen met ophopingen automatisch achteruitgaat. En daarnaast spelen bij alzheimer ook al die andere risicofactoren, zoals genetische aanleg en vaatproblemen, nog een rol. Het is een ingewikkelde puzzel.”

Sociale activiteiten zijn net zo gezond voor je hersenen als beweging, zegt Van der Flier.

Is alzheimer te behandelen?

“Ja! Het is niet te genezen, maar er bestaan wel medicijnen die het proces enigszins vertragen. Maar de belangrijkste verlichting zit ‘m in de zorg. Zodra je weet wat er aan de hand is, kun je veel regelen om je leven zo makkelijk mogelijk te maken. Het kan al beginnen met vragen om hulp, maar je kunt ook denken aan dagopvang om de zorg te verlichten. Ook kun je een casemanager inschakelen; dat is iemand die de contacten met alle betrokken partijen onderhoudt – zoals de huisarts, wijkverpleegkundige en de fysiotherapeut – en de zorg in goede banen leidt. Je kunt bij je gemeente informeren naar de mogelijkheden en vergoedingen.

Is alzheimer te voorkomen?

“Laatst concludeerden Rotterdamse onderzoekers dat misschien wel dertig procent van de gevallen van dementie is te voorkomen. Vooral een hoge bloeddruk zou een risicofactor zijn, wat inderdaad te voorkomen is. En wat goed is voor je lijf, is ook goed voor je hersenen: gezond eten, regelmatig bewegen. Maar áls die dertig procent al klopt, dan nog houd je zeventig procent over die het gewoon overkomt. Bij ons centrum zien we regelmatig kerngezonde mensen en zelfs marathonlopers, die vragen: hoe kan dat nou? Ik heb altijd gezond gegeten, gesport. Hoe kan ik alzheimer hebben gekregen? Maar het kan iedereen overkomen.”

Wat is het verschil tussen alzheimer en dementie?  

Alzheimer is een vórm van dementie. Dementie is een verzamelnaam voor een aantal verschijnselen waarbij mensen geleidelijk achteruitgaan door het afsterven van hersencellen. Deze verschijnselen worden veroorzaakt door een ziekte, zoals de ziekte van Alzheimer. Er zijn ruim vijftig ziekten die dementie kunnen veroorzaken, maar alzheimer is de meestvoorkomende.

Alzheimer Nederland

Alzheimer, de meestvoorkomende vorm van dementie, is een zeer ingrijpende en nog ongeneeslijke hersenziekte. Dit jaar telt ons land ongeveer 260.000 mensen met dementie. Tenzij er een geneesmiddel wordt gevonden, is de verwachting dat er in 2040 meer dan 500.000 mensen met dementie in Nederland zijn. Investeren in onderzoek is noodzakelijk, en hier is veel geld voor nodig. Alzheimer Nederland kan je steun gebruiken.

Het alzheimermysterie

alzheimermysterie Het boek van Wiesje van der Flier en Philip Scheltens is verkrijgbaar in de boekhandel en hier online te bestellen voor € 18,99.

 

 

 

 

 

 

9 signalen die kunnen wijzen op alzheimer

 

Ook interessant