Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5 oorzaken waarom we soms dingen vergeten

vergeten.png

Naar de winkel gaan en de helft van de boodschappen vergeten. Drie keer de trap op lopen en vervolgens boven niet meer weten wat je er moest. Herkenbaar? Hoe komt het toch dat we soms dingen vergeten? 5 oorzaken en de beste brainfood als toetje! 

1. Minder hersencellen

Dat we af en toe dingen niet meer goed opslaan is niet vreemd. Op ons twintigste beginnen we al hersencellen te verliezen. Hierdoor verandert ook de manier waarop we nieuwe herinneringen opslaan. Om ons geheugen fit te houden, is het goed om de hersens voldoende te activeren. Denk aan lezen, puzzelen, sociaal zijn en bewegen.

2. Alcohol

Algemeen bekend: ook alcohol heeft invloed op ons brein. Vooral nieuwe weetjes zijn we minder in staat te onthouden. Als je het bij een paar glaasjes per week houdt, heeft alcohol nauwelijks gevolgen voor je oude herinneringen.

3. Chronische stress

Geloof het of niet, maar stressmomenten kunnen je geheugen verscherpen. Helaas gaat deze vlieger niet op voor chronische stress. Je focus neemt dan af en je geheugen heeft meer moeite om herinneringen boven te halen.

4. Menopauze

Ook de menopauze heeft invloed op je geheugen. Ongeveer zes op de tien vrouwen heeft dan last van geheugenverlies (en opvliegers). Gelukkig komt je geheugen weer voor honderd procent terug als de menopauze voorbij is.

5. Geen ontbijt

Er wordt wel vaker geroepen: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Niet in de laatste plaats omdat het ons helpt te focussen (neurologen geven als verklaring dat de bloedsuikerspiegel een boost krijgt). Je geheugen zal dus hoe dan ook blij zijn met een croissant en verse jus in de ochtend.

Brainfood

Broccoli en groene bladgroenten zijn niet alleen goed voor je hart, ze stimuleren en beschermen ook je geheugen. Ook voeding die rijk is aan foliumzuur, zoals peulvruchten, hebben deze werking. Net als omega-3 trouwens (dat veel in vis zit).

Bron: HLN

Ook interessant