Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5 oorzaken waardoor je gaat blozen

blozen.jpg

Die ene keer op de middelbare school, toen een jongen je vroeg om met hem te dansen… Die presentatie voor een volle zaal op je werk… Grote kans dat je ervan moest blozen. Maar hoe zit het nou precies met dat gebloos? En waardoor komt het?

Angstig of nerveus

Als je nerveus of angstig bent, maakt je lichaam het stresshormoon adrenaline aan, vertelt de Amerikaanse dermatoloog Mitchell Kline uit New York. “Door de adrenaline worden de bloedvaten verwijd en dat zorgt ervoor dat je gaat blozen.” En jij maar denken dat het een directe reactie was op die blik van je baas…

Genetisch bepaald

“Mensen van Keltische en Oost-Europese afkomst lijken het meest vatbaar voor blozen,” zegt de Amerikaanse dermatoloog Whitney Bowe uit New York. De oorzaak is simpel: hun huid is bleker, waardoor het blozen eerder zichtbaar is.

Ongezonde leefstijl

“Blootstelling aan te veel zon en sigarettenrook zorgt ervoor dat het collageen van de huid wordt afgebroken, waardoor de bloedvaten verstopt raken. Het resultaat is dat je huid dunner wordt, waardoor je bloedvaten beter zichtbaar zijn,” aldus Bowe. Ook de zon kan ervoor zorgen dat je sneller gaat blozen. Vooral in combinatie met bepaalde medicijnen. Heb je het idee dat je gevoeliger bent voor de zon – en dus ook voor blozen – en gebruik je medicijnen? Overleg dan met je huisarts of het aan de medicatie kan liggen.

Sporten

Als je zweet, krijg je het warm. Dat spreekt voor zich. Maar de warmte kan ook leiden tot ernstig roze wangen. Je lichaam probeert op af te koelen. Hierdoor worden de bloedvaten verwijd, waardoor je gaat blozen.

Voeding

Alles wat warm is – denk aan thee, koffie en soep – zorgt ervoor dat je meer gaat blozen. Dit geldt ook voor alcohol, wijn, sterkedrank en pittig voedsel. Als je minder wilt blozen, is het belangrijk om te achterhalen welk voedingsmiddel je roder maakt en de inname daarvan voortaan te beperken.

Zo kun je het blozen beperken
– Pak een koud washandje en houd het 20 seconden tegen je gezicht. Het koude water laat je bloedvaten krimpen.
– Ook mediteren is effectief om minder rode wangen te krijgen. Het kalmeert de zenuwen, zodat je minder stresshormonen aanmaakt op het moment dat je bijvoorbeeld een presentatie moet geven.
– Doe een paar druppeltjes lavendelolie op je polsen. Dit heeft een rustgevend effect.

Bron: Womenshealthmag

Ook interessant