null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

5 onschuldig lijkende symptomen van onvruchtbaarheid

De meeste vrouwen proberen jarenlang niét zwanger te worden, totdat ze klaar zijn voor een gezin en zich beseffen dat zwanger worden helemaal niet zo makkelijk is. Maar zijn de problemen onschuldig of is er meer aan de hand?

Eén op de acht stellen krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Bij een derde van deze gevallen gaat het om onvruchtbaarheid van de vrouw. Helaas weten vrouwen vaak pas dat ze vruchtbaarheidsproblemen hebben wanneer het al langere tijd niet lukt om zwanger te worden, en ze het officieel laten testen. Hoewel onvruchtbaarheid in veel gevallen geen symptomen heeft, zijn er toch subtiele aanwijzingen die kunnen betekenen dat er iets mis is.

Onregelmatige menstruatie

Er zijn ontelbaar veel redenen die kunnen leiden tot een onregelmatige cyclus, maar onvruchtbaarheid is daar één van. Hierdoor is het wel lastig om te zien wat nu een normale menstruatie is, en wat niet. Wanneer je menstruatie te vaak of niet verschijnt, kan dit betekenen dat er iets mis is. Ook tussentijdse bloedingen zijn ongewoon. Heb je hier langdurig last van, dan is het verstandig een bezoekje aan de huisarts te brengen.

Pijn in de bekken

Wanneer je, met name tijdens de seks of een bezoekje aan het toilet, extreme pijn in je bekken hebt, dan is er een kans dat je endometriose hebt. Dit betekent dat je ‘verdwaalde’ stukjes baarmoederslijmvlies hebt die zich vestigen op plekken waar ze niet horen, zoals de eierstokken of blaas. Dit veroorzaakt scherpe krampen of steken, met name tijdens de menstruatie. Op de lange termijn kan dit leiden tot verminderde vruchtbaarheid, waardoor het lastiger is om zwanger te worden.

Opvliegers

Wanneer je last krijgt van opvliegers, kan het zijn dat je vervroegd de overgang in bent gegaan. Hoewel de meeste vrouwen pas rond hun vijftigste in de overgang raken, gebeurt het soms ook wel eens eerder. Vaak is dit erfelijk, dus wanneer je moeder al vroeg in de overgang ging, kan het zijn dat dit bij jou ook gebeurd. Het is belangrijk om dan zo snel mogelijk actie te ondernemen en naar de huisarts te gaan.

Haar op vreemde plekken

Krijg je ineens last van haar boven je lip, op je kin, nek of buik? Dan heb je mogelijk last van een hormonale stoornis. Deze kan het lastig maken om zwanger te raken. Soms is dan eerst anticonceptie nodig om je hormonen weer in balans te brengen.

Melkachtige afscheiding uit je borsten

Wanneer je last krijgt van melkachtige afscheiding uit je borsten, dan kan dit betekenen dat je veel prolactine in je lichaam hebt. Dit is het hormoon dat je lichaam vertelt dat er moedermelk gemaakt moet worden. Hoewel dit kan wijzen op een schijnzwangerschap, kan het ook betekenen dat je onvruchtbaar bent. Er kunnen namelijk onderliggende problemen zijn die leiden tot de hoge levels van prolactine.

Bron | The Huffington Post

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden