null Beeld

5 natuurlijke manieren om brandend maagzuur te voorkomen

Brandend maagzuur: de meest voorkomende maagklacht in alle westerse landen. Ook hier komt het veel voor. Een op de vijf Nederlanders heeft er wekelijks of vaker last van. Hoewel veel mensen medicatie voorgeschreven krijgen om deze kwaal tegen te gaan, zijn er ook natuurlijke manieren om brandend maagzuur te voorkomen.

Bij sommige aandoeningen kan het nodig zijn om maagzuurremmers te slikken, maar in veel gevallen kunnen deze natuurlijke manieren al verlichting bieden.

Brandend maagzuur

Maagzuur hebben we hard nodig: het helpt bij de spijsvertering en beschermt het lichaam tegen bacteriën. Zolang het in je maag blijft, merk je eigenlijk niets van dit zuur, omdat de maag beschermd is met een dikke slijmlaag. Maar zodra het iets omhoog komt, in de slokdarm, geeft het een vervelend en branderig gevoel. Dan ontstaan er dus die zure, pijnlijke oprispingen (in de volksmond ook wel brandend maagzuur genoemd) waar veel mensen last van hebben. Het ontstaat wanneer het sluitspiertje tussen de maag en slokdarm niet goed werkt. Dat kan bijvoorbeeld komen door overgewicht, een aandoening aan de maag of darmen of een breukje in het middenrif. Maar soms zijn er ook helemaal geen oorzaken te vinden en heeft iemand toch last van brandend maagzuur.

Natuurlijke verlichting tegen brandend maagzuur

De eerste stap om deze klacht te voorkomen, is vaak medicatie. Ruim drie miljoen Nederlanders slikken maagzuurremmers. Toch zijn er in veel gevallen ook natuurlijke manieren om brandend maagzuur te voorkomen of in ieder geval te verminderen. Hieronder vind je vijf tips.

1. Kleinere porties eten

Heb je vaak last van brandend maagzuur? Dan kan het helpen om kleinere maaltijden te eten. Zoals hierboven beschreven, is het de sluitspier tussen de maag en de slokdarm die zorgt dat je – normaal gesproken – geen last hebt van maagzuur in je slokdarm. Als je een grote maaltijd eet, werkt je stofwisseling extra hard om al het eten te verteren, waardoor die spier nét wat minder goed kan gaan werken dan op andere momenten van de dag. Daarnaast komt er bij een volle maag meer druk op de sluitspier bij je maag. Dat kan ervoor zorgen dat die spier niet helemaal goed afsluit, waardoor er brandend maagzuur ontstaat. Wil je kleinere porties eten maar niet afvallen? Dan is het slim om in plaats van drie grote maaltijden, vijf kleinere eetmomenten in te plannen.

2. Eet vaker kauwgom

Als je vaak last hebt van brandend maagzuur, is hetvolgens wetenschappers van King’s College in Londen verstandig om af en toe een kauwgompje te nemen. Na een half uurtje kauwgom kauwen, merk je volgens het onderzoek dat het brandende gevoel in je slokdarm afneemt. Dat zou komen omdat het kauwen zorgt voor speekselvorming en speeksel brengt het zuur in je maag en slokdarm tot rust.

3. Slaap op je linkerzijde

Als je vooral ‘s nachts last hebt van brandend maagzuur, kan déze bijzondere oplossing werken. Uit onderzoek blijkt dat je minder snel last hebt van maagzuurklachten die je nachtrust verstoren, wanneer je op de linkerzij slaapt. Hoe het precies komt weten wetenschapper nog niet, maar het zou te maken kunnen hebben met hoe je maag en slokdarm gevormd zijn. De slokdarm gaat aan de rechterkant je maag in. Wanneer je op die kant slaapt en de sluitspier tussen de twee organen niet goed werkt, gaat het sneller de slokdarm in dan wanneer je op je linkerzijde slaapt.

4. Laat sinaasappelsap staan

Uit een onderzoek onder 400 patiënten met ernstige klachten door brandend maagzuur, zei 72 procent dat zij meer klachten hadden na het drinken van sinaasappelsap of grapefruitsap. Dat komt onder andere door de zuurgraad van deze citrusvruchten, maar het zou ook te maken hebben hoe het verwerkt wordt door je slokdarm. Ook rauwe uien, scherpe kruiden en vet eten kunnen brandend maagzuur verergeren.

Lees ook:

Waarom je moet oppassen met langdurig slikken van maagzuurremmers

5. Minder alcohol drinken

Deze tip mag niet ontbreken in dit lijstje met natuurlijke manieren om brandend maagzuur te verminderen. Alcohol zorgt namelijk op meerdere manieren voor extra klachten. Niet alleen zorgt het ervoor dat je lijf extra veel maagzuur aanmaakt, maar door de spierontspannende functie van alcohol werkt de spier tussen je maag en slokdarm minder goed. Bovendien zorgt het er ook nog voor dat je slokdarm het maagzuur minder goed naar beneden krijgt. Daardoor krijg je niet alleen sneller klachten, maar houden deze ook langer aan. Die wijntjes, cocktails of glazen bier kun je helaas dus echt beter laten staan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Heartline

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden