PREMIUM
5 manieren waarop slaap invloed heeft op de liefde (en andersom)
Op Valentijnsdag vieren we de dag van de liefde. Heel romantisch natuurlijk, en wist je dat liefde en slaap meer gemeen hebben dan je denkt? Een goede nachtrust schijnt een positief effect op je relatie te hebben en een fijn liefdesleven verhoogt weer de kans op een goede nachtrust. Interessant?
In dit artikel legt slaapexpert Alies Coster vijf manieren uit waarop slaap en liefde elkaars paden kruisen.
Snurken
Herken je dit? Je gaat samen met je partner naar bed, en al na een paar minuten hoor je een zacht (of hard!) geronk naast je. Gesnurk van een partner kan je nachtrust flink beperken. Een korte nacht heeft op zijn beurt overdag weer invloed op hoe je tegen je partner doet. Zo heb je een korter lontje na een korte nacht en kan je minder goed relativeren. Belangrijk dus, om samen uit het ‘snurk’ probleem te komen. De oplossing kan je in twee hoeken zoeken. Kort gezegd: of je doet er wat aan, of je accepteert het probleem. Hoe doe je dat nou? In dit artikel lees je meer over omgaan met een snurkende partner.
Dekbed
Hoe slaap jij met je partner als het om dekbedden gaat? Heb jij je eigen dekbed, of delen jullie er een? Samen onder één dekbed slapen kan de intieme band versterken. En dit bevordert op zijn tijd weer de nachtrust. Alleen, het kan ook de andere kant uitgaan. Getrek aan het dekbedden is één van de vaakst genoemde ergernissen in bed. En ben je gefrustreerd, dan zul je zien dat je minder goed in slaap komt. Met twee aparte dekbedden, heb je daar minder tot geen last van. Wist je dat er ook een gulden middenweg bestaat als het om dekbedden gaat? Lees hier meer over in dit artikel over aparte dekbedden of een dekbed delen.
Het knuffelhormoon
Als je pas net in een relatie zit, kan het best even wennen zijn om samen te slapen met je partner. Op het moment dat je in bed ligt, ben je je bijvoorbeeld ineens veel meer bewust van je eigen ademhaling, of je wordt afgeleid door de slaapgeluiden van de ander. Op een gegeven moment wen je hieraan en slaap je misschien zelfs fijner samen met je nieuwe partner. Dit heeft te maken met een gevoel van veiligheid die je ervaart naast een vertrouwd iemand. Ook zorgt het slapen naast een geliefde ervoor dat het stresshormoon in je lichaam daalt, en dat het knuffelhormoon juist een opleving krijgt. Dit zorgt voor een ontspannen gevoel, wat zorgt voor een diepere slaap.
Verschillende bedtijden
Een fijne relatie draagt bij aan een goede nachtrust, maar het hebben van verschillende tijden waarop jullie moe worden en opstaan, gooit nog weleens roet in het eten. Voorop staat dat een verschillend slaapritme geen invloed mag hebben op je relatie of seksleven. Ga daarom in gesprek met je partner, respecteer elkaars slaapschema en praat over hoe jullie samen voldoende waardevolle tijd voor elkaar kunnen waarborgen. Quality time vind je in de kleinste dingen. Samen een kop koffie drinken of een (bord)spel spelen brengt al een positief effect teweeg. In dit artikel lees je meer over verschillende slaapritmes in een relatie.
Apart of samen slapen
Als je een relatie hebt, wil je hier natuurlijk zoveel mogelijk plezier uithalen. Een goede nachtrust helpt om je relatie levendig en gezond te houden. Andersom helpt een fijne relatie je ook aan een (meer) ontspannen nachtrust. Van mensen in een relatie wordt verwacht dat ze samen slapen. Laten we deze gedachte eens onder de loep nemen. Hoe “gezond” is samen slapen nou echt? Hoewel het inderdaad in sommige gevallen je stresslevel kan verlagen, gaat samen slapen bij veel stellen juist ook weleens ten koste van de slaapkwaliteit. Dit kan komen door bovengenoemde oorzaken als snurken, getrek aan het dekbed of een ander slaapritme. Samen slapen is dus niet altijd rozengeur en maneschijn. Wat mij betreft mag het daarom ook zeker meer genormaliseerd worden om vaker apart te slapen. Ook als je apart van elkaar slaapt kan je een fijne relatie hebben. Slaap je beter als je naast je geliefde ligt? Dan is het natuurlijk geen probleem om samen te slapen.
Er zijn dus een hoop verschillende manieren waarop je liefdesleven invloed heeft op je nachtrust, en andersom. Als je problemen ervaart op één (of meer) van deze gebieden, is het belangrijk om met je partner hierover te communiceren. Ben op de hoogte van elkaars slaapwensen, probeer de ander te begrijpen en zoek samen naar een oplossing of compromis. Dit heeft een positief effect op zowel je nachtrust als je liefdesleven.
Over psycholoog en slaapexpert Alies Coster
Uitgerust, productief en energiek je dag door? Psycholoog en slaapexpert Alies Coster schrijft voor Margriet en is eigenaar van Sucsleep. Ze helpt anderen aan een fijne nachtrust, door middel van workshops en online trainingen. Via haar Instagrampagina inspireert zij je over slaap, rust en je mindset hierin. Plan een gratis kennismakingsgesprek in met slaapexpert Alies Coster, om te kijken of coaching iets is dat jou zou helpen.