null Beeld

5 manieren om meer water te drinken

Water drinken is goed voor je. Waarom drinken we er dan toch al snel te weinig van? Zeker met warm weer is het belangrijk dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Vijf manieren om meer water te drinken.

Water is onmisbaar voor je lichaam en behoort niet voor niets tot de eerste levensbehoeften. Het zorgt voor een goede warmteregulatie, stimuleert je stofwisseling en voert afvalstoffen af, om maar wat te noemen. Met plassen, zweten en ademen verlies je zo’n 2,5 liter water per dag. Met het vocht uit eten vul je ongeveer weer een liter aan. De rest, zo’n 1,5 liter, vul je aan door te drinken.

Hoeveel moet je drinken?

Het advies van het Voedingscentrum is: 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Dat hoeft trouwens niet alleen water te zijn. Andere dranken tellen ook, mits je kiest voor dranken zonder toegevoegde suikers of alcohol. Er bestaat een formule waarmee je kunt berekenen hoeveel vocht je nodig hebt.

Dat gaat zo: neem het aantal kilo’s dat je weegt en vermenigvuldig dit met 0,03. Daar komt het aantal liters uit dat je per dag mag drinken.

Een voorbeeld: als je 75 kilo weegt, is het goed om per dag 2,25 liter vocht tot je te nemen (want: 75 kg x 0,03 = 2,25 liter). Bij flinke inspanning of warm weer is het goed om iets meer te drinken.

5 manieren om meer water te drinken

Zet de wekker

Een simpel advies, maar het werkt wel: stel de wekker in op je telefoon of computer (of allebei) en krijg automatisch halverwege de dag of aan het eind van de middag een seintje. Ook handig: maak gebruik van appjes als Aqualer (Android) of Waterlogged (iPhone).

Voeg fruit toe aan je water

Maak het drinken van water leuk en voeg een smaakje toe. Een gezonde manier om dat te doen is het toevoegen van vers of ingevroren fruit. Dit water lest je dorst en verkoelt én is veel gezonder dan frisdranken, die vaak veel suiker bevatten. Er zijn ontzettend veel combinaties van fruit en kruiden die heerlijk zijn. Vijf lekkere water-met-fruit-combinaties

Eet meer water

Er zijn heel wat producten die veel vocht bevatten. Ook daarmee kun je goed je vochtreserve aanvullen. Zet je tanden in fruit en groente, zoals een schijf watermeloen of een stuk komkommer.

Neem water mee

Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk: zorg dat je altijd water bij de hand hebt. Zet een glas voor je neus, een kan op je bureau en neem een (hervulbare) fles mee in je tas. Ook goed om te doen: zet ’s ochtend al een fles in de koelkast klaar om die dag te drinken.

Drink op vaste momenten

Het helpt als je jezelf aanleert om steeds op dezelfde momenten een glas water te drinken. Zo wordt het een gewoonte. Drink bijvoorbeeld standaard een glas water bij lunch of diner, na je kop koffie of voor het slapengaan.

Bron: Voedingscentrum, KRNWTR

Lees meer:

Helpt water drinken bij het afvallen?

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden