Margriet logo
null Beeld

5 makkelijke tips om beter te presteren met sporten

Het belang van voldoende drinken tijdens het sporten wordt vaak onderschat. Door vochtverlies kun je uitdrogen en dat vermindert je prestaties. Belangrijke voorwaarden om optimaal te kunnen presteren zijn dus: voldoende drinken en eten. Hieronder handige tips om je energievoorraad op peil te houden. 

Vochtniveau

Drink vooraf, tijdens en na het sporten. Door rondom een wedstrijd of training genoeg te drinken, zorg je dat je vochtniveau op peil blijft. Wat ‘genoeg’ is, hangt af van hoe intensief je sport en van de omgevingstemperatuur. Als leidraad kun je 250 tot 500 ml per kwartier aanhouden. Als het warm is, moet je er extra op letten dat je genoeg drinkt.

Sportdrank

Als je minder dan een uur sport, is water voldoende. Heb je een intensieve training of wedstrijd die langer dan 1 à 1,5 uur duurt, dan is het verstandig om een isotone sportdrank te nemen. Dat geldt zeker als het warm weer is. Een isotone sportdrank (met mate!) zorgt ervoor dat je vocht efficiënt aanvult.

Drink voldoende

Kijk achteraf of je genoeg gedronken hebt. Hoe je dat checkt? Weeg jezelf voor het sporten en erna. Als je een halve kilo minder weegt na het sporten, dan heb je te weinig gedronken. Je hebt er een halve liter vocht uit gezweet. Probeer de volgende keer dan iets meer te drinken.

Energievoorraad

Zorg dat je je energievoorraad op tijd aanvult. Als je lang sport, kan je voorraad glycogeen uitgeput raken. Dat moet je zien te voorkomen als je wilt blijven presteren. De enige manier om dat te doen, is door te eten en te drinken. In het bijzonder producten met koolhydraten, zoals brood, een banaan, een mueslireep of ontbijtkoek. Eten is lastig als je aan het sporten bent, maar een flesje sportdrank heeft hetzelfde effect: je krijgt snel weer nieuwe energie.

Koolhydraten

Eet en drink meteen na de wedstrijd of training. Ben je klaar met sporten, drink dan genoeg en eet het liefst binnen 2 uur na de prestatie iets koolhydraatrijks. Hierdoor vul je snel je glycogeenvoorraad aan. Zorg dat je de koolhydraten in een gevarieerde maaltijd met eiwit en vet binnenkrijgt. Je spieren moeten namelijk herstellen en hebben daarvoor eiwit nodig.

Go, go, go!

Bron | Voedingscentrum

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden