null Beeld

5 klachten die kunnen wijzen op een hartritmestoornis

Een hartritmestoornis is een afwijking in het ritme van je hartslag. Vaak zijn hartritmestoornissen onschuldig. Maar soms gaat het hart minder goed werken door een stoornis en is er dus echt behandeling nodig. Zo herken je de klachten.

Je hartslag wordt aangestuurd door een elektrisch netwerkje in het hart: het prikkelgeleidingssysteem. Een afwijking in dit systeem kan hartritmestoornissen veroorzaken.

Klachten hartritmestoornis

Kenmerkend voor hartritmestoornissen is een verandering in de hartslag: je hart klopt sneller of langzamer, eventueel onregelmatiger. Dit geeft vaak een onaangenaam gevoel. De hartkloppingen kunnen in aanvallen komen, afgewisseld met een normaal hartritme. Bij een aanval verandert je hartritme plotseling en wordt dan even plotseling weer normaal.

Dit zijn klachten die voorkomen bij een hartritmestoornis:

  • hartkloppingen en -overslagen
  • een licht gevoel in je hoofd, duizeligheid, (bijna) flauwvallen
  • kortademigheid
  • een pijnlijk of drukkend gevoel op je borst
  • een onprettig, angstig of benauwd gevoel

Soms kunnen bij een hartritmestoornis ook tintelingen, een droge mond, hoofdpijn of misselijkheid voorkomen. En sommige mensen ervaren juist helemaal geen klachten bij een hartritmestoornis.

Behandeling niet altijd nodig

Voel je vaak hartkloppingen of is je hartslag erg hoog of juist heel laag? Ga dan altijd naar de huisarts. Die controleert je hartslag met bijvoorbeeld een hartfilmpje. Soms is er uitgebreider onderzoek nodig. Daarna weet je of je hartritmestoornis onschuldig is, of dat hij gevaarlijk kan zijn en dus moet worden behandeld. Als je hart verder goed functioneert, is behandeling niet altijd nodig. Soms kunnen kleine aanpassingen in je leefstijl al helpen je klachten te verminderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan minder koffie of alcohol drinken en minder zwaar tafelen.

Bron | thuisarts.nl, Hartstichting

Foto | iStock

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden