Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5x ‘gênante’ kwaaltjes

kwaaltjes_genant.png

Aambeien, winderigheid, schimmel… Het zijn zaken die je niet even bij de koffie bespreekt. Maar het zijn wél kwalen waar je zo snel mogelijk vanaf wilt. 5x gênante kwaaltjes + oplossing!

1. Aambeien

Wat is het? Aambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm, vlak voor de anus. Ze kunnen jeuken, een branderig gevoel geven of pijn doen. Aambeien ontstaan door hard persen bij het poepen of tijdens een bevalling.

Niet doen: Vermijd wc-papier als je aambeien hebt. Gebruik liever een nat washandje (zonder zeep), een (baby)billendoekje of vochtig wc-papier (niet geparfumeerd).
Oplossing: Vezelrijk eten, veel water drinken en meer bewegen. Dit zorgt voor een zachtere ontlasting. Ook is er speciale aambeienzalf op de markt, bijvoorbeeld Theranal, verkrijgbaar bij de drogist.  Deze zalf werkt verlichtend bij pijn, branderigheid en jeuk.

2. Haaruitval

Wat is het? Haaruitval wordt meestal veroorzaakt door de overgang, stress, streng diëten en de wisselingen van de seizoenen. Ook zwakke haarzakjes en hoofdhuid kunnen de oorzaak zijn.
Niet doen: Föhnen, te vaak permanenten en kleuren. Ook elastiekjes verbannen, want die kunnen het haar breken.
Oplossing: Cashew- en pecannoten zijn goed voor het haar, net als amandelen. Ei, zalm en volkorenbrood geven je haar glans. Spoel je haar na het wassen ook altijd goed uit en gebruik een borstel met ronde toppen om beschadiging te voorkomen. Om de bloedcirculatie van je hoofdhuid te verbeteren, zijn Priorin en Vichy Aminexil goede producten. Ze stimuleren de haargroei.

3. Winderigheid

Wat is het? Winderigheid ontstaat doordat er in het maag-darmkanaal gas wordt gevormd. Dit gebeurt bij het inslikken van lucht, tijdens de vertering en vanuit je bloedsomloop. Het gas moet er af en toe uit en dat kan winden opleveren.
Niet doen: Laat beruchte gasvormers, zoals uien, bonen, bier en frisdrank, links liggen. Oplossing: Probeer rustig te eten, goed te kauwen en geen maaltijden over te slaan. Probeer eveneens verstopping te voorkomen door veel vezels te eten. Ook pruimen zijn goed!

4. Vaginale schimmelinfectie

Wat is het? Een schimmelinfectie bij je vagina wordt meestal veroorzaakt door ongesteldheid, zwangerschap of antibioticagebruik. Kenmerken: jeuk, witte afscheiding en branderigheid.
Niet doen: Vermijd zeep! Hiermee irriteer je de slijmvliezen, waardoor de kans op een nieuwe schimmelinfectie wordt vergroot. Draag ook ondergoed van katoen.
Oplossing: Wees gerust: een vaginale schimmelinfectie is niet gevaarlijk en de natuurlijke balans herstelt zich vanzelf. Om sneller van de jeuk, branderigheid en afscheiding af te komen, is een schimmeldodende crème een goed hulpmiddel, bijvoorbeeld Canesten Gyno.

5. Slechte adem

Wat is het? Een slechte adem kan ontstaan door ziekte of tandvleesontsteking, maar de meestvoorkomende oorzaak is gebrek aan hygiëne. Rottende etensresten tussen de tanden veroorzaken de onaangename geur.
Niet doen: Vermijd koffie, alcohol en roken. Door speeksel worden de bacteriën in de mond tegengegaan. Wanneer je elke dag genoeg water drinkt, wordt de toestroom van speeksel bevorderd. Ook helpt kauwgom met xylitol hierbij. Koffie, alcohol en roken remmen de productie hiervan juist af.
Oplossing: Poetsen, stoken, ragen en flossen. Maak ook je tong af en toe schoon met een tongschraper. Het achterste gedeelte van je tong is namelijk een broeinest van bacteriën. Ook kun je de tong poetsen met een tandenborstel.

P.S. Houden bovenstaande kwalen te lang aan, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Ook interessant