Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5 gezondheidsvoordelen van stoppen met alcohol

mother-and-adult-daughter-spending-time-together.jpg

Heb je het gevoel dat het de laatste tijd wel een glaasje minder kan? Dat is geen slecht idee: minder alcohol drinken heeft allerlei voordelen voor je gezondheid.

Hoe moeilijk het vaak ook is om dat wijntje te laten staan, deze vijf argumenten kunnen je misschien overtuigen…

1. Je lichaam neemt meer vitamines en mineralen op

Het helpt niet om een salade als tegenhanger van je wijntje te bestellen, want je lichaam neemt de gezonde voedingsstoffen na het drinken van alcohol niet meer op. Alcohol doodt namelijk de cellen in je maag en darmen die ervoor zorgen dat gezonde voedingsstoffen door je lichaam worden opgenomen.

2. Je slaapt er beter van

Hoewel een glaasje voor het slapengaan er misschien wel voor zorgt dat je makkelijker in slaap valt, wordt de kwaliteit van je slaap er niet beter op. Alcohol zorgt ervoor dat je moeilijker in je remslaap komt en daardoor niet goed uitrust.

3. Je krijgt een betere huid

Alcohol versnelt de bloedsomloop, waardoor je bloedvaten gaan verwijden. Dit gebeurt ook met de bloedvaten vlak onder de huid, waardoor je huid rood, vlekkerig en opgezwollen wordt. Ook werkt het drinken van alcohol dehydratatie in de hand, waardoor je sneller droge plekken krijgt op je huid. In alcohol zit bovendien veel suiker, waar je huid ook niet goed op reageert.

4. Je krijgt een sterker immuunsysteem

Al twintig minuten na het drinken van alcohol verzwakt je immuunsysteem significant. De effecten hiervan kunnen nog dagen blijven, zelfs wanneer de alcohol al uit je lichaam is verdwenen. Na het drinken van alcohol loop je dus eerder een verkoudheid of een ander virus op.

5. Je blijft beter gehydrateerd

Het antidiuretisch hormoon (ADH) in de nieren regelt de drang om te plassen. Alcohol verstoort dit hormoon, waardoor je blaas niet meer goed ‘weet’ wanneer je wel en niet naar het toilet moet. Je zult daardoor vaker naar de wc gaan dan nodig is, wat ertoe leidt dat je meer vocht afdrijft dan je binnenkrijgt. Bovendien zorgt alcohol ervoor dat je nieren minder goed in staat zijn water op te nemen; vocht wordt sneller naar je blaas doorgestuurd. Zo kun je door het drinken van alcohol gedehydrateerd raken, waardoor je sneller vermoeid raakt en een doffe huid en donkere kringen onder je ogen krijgt. Het kan dus geen kwaad af en toe voor water te kiezen in plaats van een glaasje wijn.

Bron | Goodtoknow.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant