Gezondheid

5 gezondheidsredenen waardoor je ontlasting extra stinkt

5-gezondheidsredenen-waardoor-je-ontlasting-extra-stinkt.jpg

We schamen ons er allemaal een beetje voor: de geur die we achterlaten op het toilet na een grote boodschap. Toch is het iets volkomen normaals. Het resultaat van een goed werkende stoelgang ruikt nou eenmaal bij niemand écht lekker. Toch stinkt de ontlasting de ene keer iets meer dan de andere. En dat kan wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem. We zochten de belangrijkste voor je uit.

1. Spijsverteringsproblemen

Merk je dat de lucht van je ‘hoopje’ de laatste weken zuurder ruikt dan anders? Dan kan het een teken zijn dat er iets aan de hand is met je spijsverteringsproces. Het kan helpen om een tijdje te minderen met dierlijke vetten en meer plantaardig voedsel te eten. Ook koolhydraat-rijk voedsel kan soms spijsverteringsklachten geven, omdat deze moeilijker afbreekbaar zijn in de darmen. Datzelfde geldt voor prei, paprika en ui.

Artikelen en video’s van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

2. Stofwisselingsproblemen

Is de lucht niet zuur, maar ruikt het meer alsof er iets ligt te rotten? Dan heeft je lichaam moeite met de eiwitstofwisseling. Je ontlasting gaat een beetje naar rotte eieren ruiken, doordat eiwitten slecht worden verteerd. Er komen dan allerlei zwavel en stikstofrijke gassen vrij wat zorgt voor een typische, rottende, lucht.

3. Bacteriën of parasieten

Is de lucht in het toilet echt niet te harden als je een grote boodschap hebt gedaan? Dan is er mogelijk meer aan de hand. Wanneer er bijvoorbeeld een parasiet of bacterie in je ontlasting zit, kan dit ervoor zorgen dat er een extreme geur wordt afgegeven. Dit effect wordt sterker naarmate er meer vet of bloed in de ontlasting zit.

4. Virus

Naast een bacteriële infectie, kan ook een virusinfectie voor sterk ruikende ontlasting zorgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je buikgriep hebt, als gevolg van het norovirus bijvoorbeeld. Dit virus is overigens erg besmettelijk. Na bezoek aan het toilet kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten en er zo voor zorgen dat anderen geïnfecteerd raken. Het dus extra belangrijk om je sporen goed uit te wissen.

5. Allergie of intolerantie

Een voedselallergie of –intolerantie kan er voor zorgen dat bepaalde voedingsstoffen minder goed in je lichaam worden opgenomen. Eén van de dingen waaraan je dit kunt herkennen is door een erg sterk stinkende ontlasting.

Bron| Omroep Max, RIVM
Beeld| iStock

Ook interessant