Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5 gezonde vragen aan Sacha de Boer

sacha-de-boer.png

In de rubriek 5 gezonde vragen aan… vragen we mensen naar hun (gezonde) leefstijl. Deze week vertelt fotografe en voormalig Journaal-presentatrice Sacha de Boer naar aanleiding van haar nieuwe boek Back to basics hoe zij tegen gezonde voeding aankijkt. En waarom ze altijd citroenen en limoenen in huis heeft. 

1. Voor het boek Back to basics heb jij de fotografie gedaan. Wat is de insteek van dit kookboek?

“Voor Back to Basics heeft driesterrenchef Jacob-Jan Boerma recepten bedacht voor de thuiskok die niet alleen gezond en superlekker zijn, maar ook gemakkelijk te maken. Daar heb ik als hobbykok extra op gelet, want wat voor een sterrenchef ‘eenvoudig’ is, is dat niet altijd voor een thuiskok. Deze gerechten zijn dat dus wel!”

2. Hoe gezond en verantwoord ben je zelf met voeding bezig?

“Ik eet het liefst alleen vers, en niet uit een pakje. Het is niet alleen gezonder, maar ook gewoon veel lekkerder. En ik merk dat je je er veel energieker door voelt.”

3. Wat doe je verder om fit en gezond te blijven?

“Helaas leid ik een te onregelmatig leven om me aan te sluiten bij een sportclub of me in te schrijven voor bijvoorbeeld yogalessen. Zo’n stok achter de deur mis ik dus. Maar lekker racefietsen of joggen in de buitenlucht is ook heerlijk, en kun je doen wanneer je wilt. Het is het afgelopen jaar wel heel erg druk geweest, waardoor de beoogde drie keer per week sporten niet helemaal lukte. Sinds kort heb ik zo’n Jawbone-armbandje, dat onder andere je stappen per dag bijhoudt. En hij trilt even als je al een halfuur stilzit – ook een goede stok achter de deur.”

4. Wat is je favoriete recept uit het boek Down to earth waarvoor jij ook de fotografie hebt gedaan?

“Wat ik echt een verrassing vind, zowel in smaak als in snelheid van bereiden, is de rode biet met geitenkaascrème. Heerlijk als voorgerecht, lunch of amuse. En in vijf minuten klaar.”

5. Met welke ingrediënten kook jij graag? En wat kun je anderen aanraden?

“Sowieso met verse ingredienten. Maar wat vrijwel alles een heerlijke smaak geeft, is de rasp van citroen- of limoenschil. Hoe fijner geraspt, hoe beter. Dat is het geheim van de sterrenchef, ssssst! In ons boek staat een soepje van Parmezaanse kaas. Daarvan zou je kunnen denken dat dat smaakt als een soort dunne kaasfondue, maar het is juist heel licht en zacht – en dat komt door die citroenrasp! Niet alleen hartige, maar ook zoete gerechten krijgen hiermee een betere smaak. Ik heb dus standaard citroenen en limoenen in huis.”

COVER Back to Basic DEFOver Sacha de Boer
Sacha de Boer fotografeert al sinds haar zevende en heeft diverse bijzondere projecten en exposities op haar naam staan. Ze is sinds 2011 aangesloten bij Beeldagent, een exclusief fotobureau/agentschap. Samen met chef-kok Jacob-Jan Boerma heeft ze de boeken Down to earth en Back to basics gemaakt (de fotografie). Tot 2013 was Sacha een van de vaste presentatoren van het NOS-Achtuurjournaal.

De kookboeken Back to basics en Down to earth zijn voor € 25 te bestellen via Bol.com.

Bron beeld | Sacha de Boer / Beeldagent

Ook interessant