Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5 gezonde vragen aan Richard de Leth

gezonde-vragen-richard-de-leth.png

In de rubriek 5 gezonde vragen aan… vragen we mensen naar hun (gezonde) leefstijl. Deze week geeft Richard de Leth zijn kijk op een gezond en gelukkig leven. Ook vertelt hij over zijn boek OERsterk Leven.

1. In je nieuwe boek OERsterk Leven beschrijf je hoe leven volgens de natuur veel ziektes kan helpen genezen. Kun je daar een concreet voorbeeld van noemen?

“Ik beschrijf vooral hoe je met de juiste leefstijl ziektes kunt voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen. De macht van leefstijl als medicijn ligt vooral in het preventieve aspect, maar kan ook als ondersteuning bij herstel worden ingezet. Diabetes mellitus type 2 kan bijvoorbeeld voor het grootste deel met beweging en voeding worden genezen. Daarnaast speelt leefstijl ook een belangrijke rol in de genezing van huid- en darmklachten en bijvoorbeeld depressiviteit. Beweging is bijvoorbeeld het belangrijkste antidepressivum.”

2. Als iemand het voornemen heeft om gezonder te leven, maar niet weet waar en hoe te beginnen, wat adviseer je iemand dan als eerste?

“Maak een plan. Een doel zonder plan is een wens. Mijn tweede advies is om met kleine stapjes te beginnen. De kleinste stap geeft het grootste effect. Je krijgt uiteindelijk een positieve leefstijlcirkel: als je gezonder eet krijg je meer energie om te bewegen, ga je beter slapen en verbetert je stemming waaronder je gezond blijft eten etc.”

3. Welk voedingsproduct is het schadelijkst voor onze gezondheid?

“Geraffineerde suikers, vooral de mate waarin die bijna overal aan zijn toegevoegd. Mensen zijn over het algemeen weerloze zoetekauwen en zonder geraffineerde suikers zouden tandartsen ander werk kunnen zoeken. Als je voeding door mannen in witte jassen is gemaakt, is de kans groot dat je uiteindelijk bij andere mannen in witte jassen terechtkomt.”

4. Niet alleen heeft voeding een grote invloed op de hersens, ook heeft de geest een grote invloed op je voedingskeuze. Kun je uitleggen hoe dat zit?

“De wetenschap komt steeds meer achter het samenspel tussen lichaam en geest. Onze hersens zijn bepalend voor ons gedrag. Hierin zijn vooral onze gedachtes en gevoelens van essentieel belang. We zouden deze zelfs als emotionele voeding kunnen zien. Het zelfbeeld en zelfvertrouwen zie je terug in iemands voedingsgewoontes: je eet alleen een rotte appel als je je een rotte appel voelt. Het is de uitdaging dat mensen van vullen naar voeden gaan. Wan échte vervulling start van binnenuit.”

5. Hebben we voedingssupplementen nodig? Of kunnen we alle vitamines en mineralen wel uit voeding halen?

“Die vraag is uiteindelijk alleen individueel te beantwoorden. Het hangt af van je voeding, de hoeveelheid stress, het inspanningsniveau, de slaapkwaliteit en de snelheid van leven. Een monnik zonder horloge, die puur biologisch eet heeft mogelijk geen supplement nodig. Maar onze huidige voeding komt uit een uitgeputte grond en daarnaast hebben we veel maatschappelijke stressoren. De meeste mensen krijgen wél minimale hoeveelheden vitamines en mineralen binnen, maar géén optimale hoeveelheden. Mijn focus ligt altijd op het optimale. Ik zie supplementen altijd als aanvulling op onze voeding, maar maak er wel dankbaar gebruik van, zowel in mijn eigen leven als in mijn praktijk voor integrale geneeskunde.”

140808_OERsterk_leven_3DOver Richard de Leth
Richard de Leth (1982) is inspirator voor een gezonde en gelukkige leefstijl. Het boek OERsterk Leven is het vervolg op zijn bestsellers OERsterk en OERsterk koken!. Hij studeerde geneeskunde aan de VU Amsterdam en specialiseerde zich in de orthomoleculaire geneeskunde en psycho-neuro-immunologie. Tevens verdiepte hij zich in voeding, kinesiologie, psychologie en fytotherapie. Richard heeft een praktijk voor integrale geneeskunde. 

Oersterk Leven is onder andere te koop bij Bol.com voor € 22,50.

Ook interessant