Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5 gezonde vragen aan Jacqueline van Lieshout

jacqueline-van-lieshout.jpg

In de rubriek ‘5 gezonde vragen aan…’ vragen we onbekende en bekende personen naar hun (gezonde) leefstijl. Deze week vragen we detox-coach Jacqueline van Lieshout hoe je zonder calorieën tellen toch kunt afvallen, waarom ontgiften zo goed is en hoe je tijdens een etentje toch gezonde keuzes kunt maken.

Veel mensen hebben het voornemen om in 2015 gezonder te gaan leven. Wat is je advies om als eerste aan te pakken?

“Ga eens kritisch kijken naar je huidige eetpatroon. Wat koop je, hoe maak je het en hoe voel je je? Geniet je van je voeding? Daar begint het mee. Veel mensen eten en drinken veel voorverpakte producten waarvan ze geen idee hebben wat er nu eigenlijk inzit en wat het met je doet. We eten absurde hoeveelheden suiker (zonder het te weten) en leven nagenoeg volledig op zetmeel, granen en fabrieksvoeding die onze gezondheid geen goed doen. Wees je bewust van wat erin gaat!”

Je hebt het in je boek In 28 dagen van gifbelt naar tempel niet over het tellen van calorieën. Hoe kun je dan wel afvallen?

“Afvallen is voor veel mensen ingewikkeld. En we zien, in een wereld waar de calorieën zo belangrijk zijn, dat het steeds moeilijker wordt. Ons hormoonsysteem is totaal in de war, onze spijsvertering werkt niet naar behoren, naast het probleem dat we te weinig bewegen en ook te weinig echt ontspannen en slapen. Goed, puur en onbewerkt eten is echter essentieel. Zonder goede voeding lukt het niet. Hierbij horen veel goede vetten, nagenoeg geen suiker en met name veel groenten en fruit. Veel variatie is ook essentieel.”

Waarom is ontgiften zo goed?

“Onder ‘ontgiften’ versta ik het opruimen van je voedingspatroon. Neem alles onder de loep en maak andere keuzes. Probeer eens uit hoe het voelt om zonder zuivel, gluten, suiker en middelen als cafeïne en alcohol te leven en bemerk wat dit doet met je lichaam én je mentale gesteldheid. Geen dieet of calorieën tellen, maar genoeg eten van echte voeding. Daarna weet je wat echt bij je past en kun je dus bewuste keuzes maken zonder slaafs achter reclames of trends aan te rennen.”

Je hebt laatst in Portugal meegedaan met een sapvasten programma. Hoe is dat gegaan? Kun je het iedereen aanraden?

“Ik was enorm benieuwd hoe dit zou bevallen omdat ik daarvóór geen voorstander was van een sapkuur: ik zag het als een ‘quick fix’ voor het verlies van een paar kilo. Daar ben ik wel van teruggekomen! Ik was in Vitalisé in Portugal en daar word je subliem begeleid tijdens een sap- of mildvastenkuur, geïnformeerd over voeding en je geniet van een heerlijke villa, massages, sport, het zwembad; een feestje! Met name de begeleiding is belangrijk. Ik vind écht dat je dit niet thuis op eigen houtje moet doen. Zo’n sapvastkuur maakt je bewust van je lichaam, geeft je rust en focus én leert je precies wat ik ook predik; wees je bewust van wat je eet en drinkt, zonder hier dogmatisch over te zijn.”

Welke gezonde keuzes kun je maken tijdens een etentje?

“Ik vraag vaak om extra groenten (meer soorten) in plaats van frietjes, rijst of aardappels, meestal vis, de saus apart of zonder saus. Wanneer ik een periode geen brood eet vraag ik of ze het niet op tafel willen zetten. Ook neem ik liever (omdat ik het lekkerder vind) een voorgerecht dan een nagerecht. Soms bestel ik twee voorgerechten, vanwege de grootte, maar ook omdat je dan wel tegelijk met je tafelgenoten kunt eten, maar dan kleinere porties.”

Over Jacqueline van Lieshout
Tijdens de 60 dagen Margriet Fit Challenge zal Jacqueline van Lieshout je begeleiden met een dagelijkse voedingstip en wekelijks spreekuur. Jacqueline is detox-coach en helpt mensen tijdens haar personal coaching naar een gezondere levensstijl. Daarnaast is ze auteur van het boek 28 dagen van gifbelt naar naar tempel met bijbehorend kookboek.

Ook interessant