Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5 gezonde vragen aan Eva van Zeeland

gezonde-vragen-aan-eva-van-zeeland.png

In de rubriek ‘5 gezonde vragen aan…’ vragen we onbekende en bekende personen naar hun (gezonde) leefstijl. Deze week vertelt Eva van Zeeland, oprichtster van het platform Miss Natural hoe zij denkt over detoxen, legt ze uit wat een orthomoleculair diëtist is en hoe je met wat minder geld toch natuurlijk en biologisch kunt eten.

Jij bent opgeleid tot orthomoleculair diëtist. Wat houdt dat precies in?

“Orthomoleculaire geneeskunde gaat ervan uit dat je voeding en voedingsstoffen inzet ter genezing in plaats van medicijnen ter symptoombestrijding. Tijdens de opleiding kreeg ik allemaal kennis die ik niet van huis had meegekregen, op school had geleerd of in de media had gezien. Mijn eerste gedachte was: waarom wist ik dit niet? Mijn tweede gedachte was: dit moet iedereen weten. Zo is mijn organisatie Miss Natural Lifestyle ontstaan.”

Wat is jouw advies aan mensen die ook willen beginnen met een natuurlijke levensstijl?

“Maak kleine veranderingen zodat je het makkelijker vol kunt houden. Je kunt het beste starten met suikervrij eten. Aangezien suiker vrijwel overal inzit, kun je door het weglaten daarvan de grootste winst behalen. Hanteer daarna de 80-20 regel zodat je als je bij vrienden eet, uit eten gaat of op een feestje bent niet moeilijk hoeft te doen. De overige tachtig procent van de tijd eet je natuurlijk.”

Biologische voeding is vaak prijzig. Hoe kunnen mensen die niet zo’n groot budget hebben ook natuurlijk en biologisch bezig zijn?

“In de eerste plaats is gemaksvoeding veel te goedkoop, daardoor lijkt biologisch veel duurder. Van biologische voeding heb je veel minder nodig omdat deze je lichaam ook echt voedt en niet alleen vult. Er zijn genoeg lokale initiatieven waar je betaalbaar biologische groenten en fruit kunt kopen. En ik eet bijvoorbeeld niet meer elke dag vlees; dat maakt een stuk biologisch vlees één keer per week dan ook betaalbaar.”

Er wordt nogal verschillend gedacht over detoxen. Wat is jouw mening?

“Ongemerkt krijgen we dagelijks veel bestrijdingsmiddelen en synthetische chemicaliën binnen. Deze rommel komt niet alleen binnen via je voeding, maar ook door de cosmetica die je dagelijks op je huid smeert en de kleding die je draagt. Al deze afvalstoffen slaat het lichaam op in je spieren, gewrichten en vetweefsel. Deze schade hoopt zich op, jaar na jaar. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat je last krijgt van bepaalde klachten als energietekort, hoofd- of gewrichtspijn. Met een detox geef je je lichaam een extra mogelijkheid om deze toxische stoffen af te voeren. Bovendien krijg je een grote hoeveelheid voedingsstoffen binnen waardoor je meer energie krijgt en letterlijk en figuurlijk beter in je vel komt te zitten. Tevens is een detox een moment van bezinning en tijd en aandacht voor jezelf. Je bent daarbij bewust bezig met voeding en de werking daarvan op je lichaam en gemoedstoestand. Het voor- en najaar zijn uitstekende periodes om deze extra aandacht aan jezelf te geven!”

Wat is jouw favoriete recept?

“’s Middags maak ik vaak een salade waar je werkelijk alles in kunt doen! Mijn favoriet? Gekookte linzen, cherrytomaatjes, avocado, rucola, rode ui, peterselie, balsamicoazijn, olijfolie, versgemalen peper, Himalayazout en een klodder suikervrije mayonaise. Ook maak ik graag een ovenschotel van pompoen, venkel en wortel met daarover geitenkaas. Mijn top-5-ingrediënten zijn: avocado, dadels, geitenkaas, havermout en spinazie! Met het Miss Natural Plan deel ik elke maand vijftien recepten voor ontbijt, lunch en diner. Heel handig als je op zoek bent naar inspiratie.”

Meer over Eva van Zeeland
Zij richtte in 2011 het onlineplatform Miss Natural op, waar natuurlijk en biologisch eten centraal staat. Het doel van het platform is om vrouwen die geen vakbladen lezen of naar congressen gaan op een laagdrempelige manier te informeren over gezond en natuurlijk eten.

Winnen?

Wil je kans maken op een Clean Start Detox van Miss Natural? Klik dan hier om naar de winactie te gaan.

 

Ook interessant