null Beeld

5 gezonde vragen aan Anne Marie Reuzenaar

In de rubriek ‘5 gezonde vragen aan…’ vragen we (on)bekende mensen naar hun leefstijl. Deze week geeft orthomoleculair voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar antwoord op vijf vragen.

Je bent orthomoleculair voedingsdeskundige, wat houdt dit precies in?

"Als orthomoleculair voedingsdeskundige ben je erop gericht om het lichaam van optimale hoeveelheden vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen te voorzien. Bij de aanpak van gezondheidsproblemen nemen gerichte voedingsadviezen daarom een belangrijke plaats in. De adviezen kunnen van persoon tot persoon verschillen."

Wat zijn veel voorkomende klachten en ziektes die worden veroorzaakt door de voedingsmiddelen die we tegenwoordig eten?

"We gebruiken te veel suiker. Hierdoor kunnen verstoringen van de bloedsuikerspiegel ontstaan. Bij een lage bloedsuikerspiegel kan vermoeidheid, concentratiestoornis en hoofdpijn ontstaan en een onbedwingbare behoefte aan zoet. Ook het risico op overgewicht en diabetes type II neemt toe. Door het eten van bewerkte producten met veel vet en suiker kunnen darmklachten ontstaan. Het eten wordt niet goed verteerd en dat geeft maag- en darmklachten."

Wat is het verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie?

"Bij voedselallergie maakt het immuunsysteem te veel antistoffen aan van het type IgE. IgE-antistoffen hechten zich onder andere aan mestcellen (bepaalde cellen in het menselijk weefsel) en nemen het allergeen ‘gevangen’. Door deze hechting komt uit de mestcel histamine vrij, waardoor allergische klachten ontstaan. Deze reactie treedt snel op.

Anders dan bij voedselallergie is bij voedselintolerantie het immuunsysteem níet betrokken. Bij een voedselintolerantie worden de klachten veroorzaakt door bijvoorbeeld een tekort aan een spijsverteringsenzym. Klachten kunnen enkele uren na het eten optreden, maar ook pas de volgende dag of zelfs 48 uur later. Om die reden zullen klachten niet snel in verband worden gebracht met voeding. Ook houden de klachten meestal aan omdat men in het algemeen overgevoelig is voor iets wat men dagelijks eet. Voedselintolerantie en voedselallergie komen vaak gelijktijdig voor en kunnen in elkaar overgaan."

Er wordt veel gesproken over het vermijden van bepaalde voedingsproducten zoals brood en melk. Wat betekent dit voor onze gezondheid?

"Tarwebrood bevat door veredeling minder voedingsstoffen en meer gluten. Ook is het brood dat we eten geen ambachtelijk bereid brood dat hooguit uit vier ingrediënten bestaat, maar fabrieksbrood dat in een recordtijd van anderhalf uur wordt gemaakt. Dat is alleen mogelijk door een slimme mix van additieven, vet, extra gluten en veel gist. Dit soort brood is niet alleen ongezond, maar ook een belasting voor onze darmen. Er zijn veel mensen die tegenwoordig op brood reageren. Dat komt omdat het brood vaak op deze manier is bereid en omdat we ook wel erg veel brood eten. Wanneer brood is gemaakt van oude tarwerassen, waarvan het meel molensteen is gemalen en het brood de tijd heeft gehad om te rijzen dan kunnen de meeste mensen wel wat brood verdragen. Gebruik het dan niet vaker dan een keer per dag.

Er zijn veel mensen die voor melk overgevoelig zijn of moeite hebben het te verteren. Dat is niet verbazingwekkend, want zeventig procent van de wereldbevolking kan op volwassen leeftijd geen of nauwelijks lactose verteren. Lactose (melksuiker) zit in melkproducten en om die melksuiker te kunnen verteren is het enzym lactase nodig. Bij onze geboorte hebben we een beperkte capaciteit meegekregen om lactase te produceren, maar aan het eind van de zoogtijd houdt die productie op en moeten we het doen met de voorraad die er nog is. Met het ouder worden wordt het dus steeds moeilijker om lactose te verteren. Buikpijn kan daar een gevolg van zijn."

Wat vind jij van de superfoodtrend? Voegen superfoods echt iets toe aan een gezonder voedingspatroon?

"Superfoods voorzien duidelijk in een behoefte aan gezonde voeding, maar de vraag is of ze ook gezonder zijn dan hun gezonde broertjes en zusjes zoals haver, broccoli, walnoten, bosbessen, vette vis, boerenkool en avocado. Er is niet tot nauwelijks wetenschappelijk bewijs voor de gezondheidseffecten van superfoods. En recent is gebleken dat bepaalde superfoods (o.a gojibessen, chiazaad en quinoa) juist te veel resten van bestrijdingsmiddelen bevatten. En dat is natuurlijk niet gezond. We geloven graag in de magische gave van één of een paar voedingsmiddelen, maar zo simpel is het helaas niet. Er is geen enkel voedingsmiddel dat het hele palet aan voedingsstoffen bevat die ons lichaam nodig heeft. Het gaat om het geheel, de variatie en de balans. Superfoods (van eigen bodem) kunnen een waardevolle aanvulling zijn, maar zaligmakend? Nee, dat zijn ze niet."

Over Anne Marie Reuzenaar

null Beeld

Anne Marie Reuzenaar is moeder twee kinderen. Ze werkt al jaren in haar eigen praktijk als orthomoleculair voedingsdeskundige, geeft workshops en schrijft boeken. In haar kookboeken besteedt Anne Marie aandacht aan de relatie tussen voeding en gezondheid. De kookboeken bevatten naast tips en informatie vooral ook veel heerlijke recepten. De kracht van haar recepten is de eenvoud en de inventiviteit waarmee ze 'verboden producten' weet te vervangen en nieuwe recepten weet samen te stellen.

Een van de boeken die Anne Marie Reuzenaar heeft geschreven, is Natuurlijk! Elke dag écht eten. Te bestellen voor € 14,99 via Bol.com.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden