Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5 gezonde vragen aan Amber Albarda

gezonde-vragen-aan-amber-albarda.png

In de nieuwe rubriek ‘5 gezonde vragen aan…’ vragen we bekende en onbekende mensen naar hun (gezonde) leefstijl. Deze week Amber Albarda voedingscoach en auteur van diverse gezondheidsboeken. Hoe begint zij haar dag en wat is haar advies als je kind groente vies vindt?

Wat is je favoriete recept uit je nieuwste boek Gezond trakteren?

“Mijn absolute favoriet is de zelfgemaakte Twix-reep; enorm lekker, gezond, voedzaam en een must voor iedere chocoladeliefhebber.”

Wat is je ultieme tip om een gezonde voedingsstijl te behoudne bij een druk leven?

“Voorbereid zijn. Ik zorg dat ik altijd een paar makkelijke meeneemsnacks bij me heb, die ik met veel plezier zelf maak. Als je bij een aanval van trek aangewezen bent op tankstationvoedsel of andere willekeurige snelle verkooppunten is het lastig kiezen. Ik heb in elke tas een paar favoriete energierepen zitten, die – mits mijn kinderen ze niet in de smiezen krijgen – lekker lang houdbaar zijn en boordevol voedingsstoffen zitten.”

Hoe ontbijt je?

“Ik begin standaard met een vers groentesapje, maar daarna varieert het van geitenyoghurt met verse vruchten, zaden, noten en een rauwe superfoodblend tot roereieren op speltbrood of quinoapap met vruchten en noten. Of bloemvrije kokosbanaanpannenkoeken.”

Wat vergeten mensen vaak, terwijl het belangrijk is voor een gezonde voedingsstijl?

“Etiketten lezen. Je zult versteld staan als je ziet hoeveel suiker er in onze voeding wordt gestopt. Ik eet graag suikervrij omdat ik weet hoe rot je je kunt voelen door suikers, maar ik word weleens boos als ik nergens een verpakking kan vinden zonder toegevoegde suiker in vijf verschillende benamingen. Zelfs over gerookte zalm of garnalen gaat de suikerpot! Als je deze trucjes eenmaal in de gaten hebt, weet je ook meteen waar die constante zoete trek vandaan komt en waarom afvallen je moeilijk valt. Dat maakt de stap naar vaker zelf de keuken induiken met verse ingrediënteneen een stuk gemakkelijker.”

Wat is de truc om kinderen gezond te laten eten als ze dat standaard ‘vies’ vinden?

“Als ze nog in het stadium zitten dat ze groen en groenten associëren met ‘vies’, verstop je het gewoon. Avocado door de chocolademousse (niemand die dit proeft), fijngemalen wortel door de kipburger, een pizzabodem van bloemkool met amandelmeel en geen kind dat in de gaten heeft dat hun kinderklassiekers boordevol pitamietjes zitten.”

Meer over Amber Albarda
Voedingscoach Amber Albarda heeft al meerdere boeken op haar naam staan, zoals ‘Eet jezelf mooi, slank en gelukkig’, ‘Gezond bakken’ en haar nieuwste boek ‘Gezond trakteren’; allemaal over lekker eten in een gezonde levensstijl. Daarnaast geeft ze lezingen en workshops over voeding en gezondheid. Dat komt ze ook doen bij Margriet Winter Fair.

Ook interessant