Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5 gewoontes die het risico op borstkanker kunnen beperken

borstkanker.jpg

Vaak is het krijgen van kanker domme pech, iets waaraan je niks kunt doen. Toch heb je meer invloed op je gezondheid dan je denkt. Want wist je dat bij ongeveer 35 procent van de kankergevallen het ontstaan van de ziekte te beïnvloeden is? Dit geldt óók voor borstkanker. Wetenschappers zijn het erover eens dat deze vijf gewoontes de kans op borstkanker kunnen verkleinen.

Geen alcohol drinken

Als je alcohol drinkt, reageert je lichaam meteen door meer van het hormoon oestrogeen aan te maken. En een verhoogde oestrogeenspiegel verhoogt het risico op borstkanker. Één glas per dag zorgt al voor een hoger risico, ongeacht wat voor soort alcohol je drinkt. Drink je meer, dan stijgt de kans op borstkanker. Elk jaar krijgen naar schatting 1.000 tot 3.000 vrouwen in Nederland borstkanker door alcohol. Kun je niet zonder het genot van een glaasje wijn zo nu en dan? Probeer je alcoholgebruik dan echt te beperken tot één glas per dag en spaar je drankjes niet op tot vrijdag- of zaterdagavond. Voor je hart is elke dag één wijntje minder ongezond dan zeven wijntjes achter elkaar drinken in het weekend.

Geregeld bewegen

Uit onderzoek van het Amerikaanse National Cancer Institute blijkt dat bewegen de kans op borstkanker met maximaal tien procent kan verkleinen. Volgens de onderzoekers zorgt geregeld bewegen voor de aanmaak van gezonde hoeveelheden hormonen. Belangrijk, want een te hoge hormoonspiegel verhoogt het risico op kanker. Lichaamsbeweging zou bovendien onze cellen sterker maken, waardoor ze beter in staat zijn beschadigd DNA te repareren. De onderzoekers zagen dat elke vorm van beweging de kans op kanker kan verkleinen. Dus ook gewoon wandelen of fietsen is goed. En: hoe meer je beweegt, des te groter het gezonde effect.

Antioxidanten eten (in de vorm van groente en fruit)

Groenten en fruit bevatten veel antioxidanten, zoals vitamine C en E, foliumzuur en zink. Antioxidanten die je cellen weer beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die je cellen en weefsels kunnen beschadigen. En er zijn ook aanwijzingen dat ze een rol spelen bij verouderingsprocessen. Het ontstaan van deze schadelijke stoffen kun je weliswaar beperken, maar helaas nooit helemaal tegengaan. Ze ontstaan namelijk niet alleen bij ongezonde gewoontes zoals alcohol drinken, roken en lang zonnen, maar ook bij je normale stofwisseling. En daarom zijn die antioxidanten zo belangrijk! Die maken de vrije radicalen onschadelijk. Volgens het Voedingscentrum krijg je met je normale voedingspatroon genoeg antioxidanten binnen, als je tenminste volgens de Schijf van Vijf eet. Het heeft dus geen zin om multivitaminen te slikken. In sommige studies leek het risico op kanker zelfs toe te nemen bij het gebruik van dit soort middelen. Wil je ze toch gebruiken? Dan is het advies om te kiezen voor een multivitamine die niet meer dan honderd procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen bevat.

Niet roken

Roken wordt meestal geassocieerd met longkanker. Maar het vergroot ook de kans op allerlei andere soorten kanker, zoals borstkanker. Wetenschappers vermoeden dat dit komt doordat roken onder andere de concentraties van de geslachtshormonen oestrogeen en testosteron in het lichaam verhogen. Gelukkig is er ook goed nieuws: onderzoek toont aan dat de hormoonspiegel van vrouwen die meer dan een jaar geleden zijn gestopt met roken, weer gelijk is aan die van een niet-roker. Moeite met stoppen? Dit gebeurt er in je lichaam als je twintig minuten geen sigaret opsteekt. En hoe langer je niet rookt, hoe beter het wordt.

Meedoen aan bevolkingsonderzoek borstkanker

In Nederland krijgen alle vrouwen van vijftig jaar en ouder een uitnodiging om deel te nemen aan het (gratis) bevolkingsonderzoek naar borstkanker. (Ruim tachtig procent van de borstkankerpatiënten is ouder dan vijftig als de diagnose wordt gesteld). Deelname aan het onderzoek kan natuurlijk geen kanker voorkómen. Maar het kan er wel voor zorgen dat de ziekte niet pas wordt ontdekt als hij al in een vergevorderd stadium is  en er misschien al uitzaaiingen zijn. Als je er op tijd bij bent, is borstkanker vaak goed te behandelen. Raak vooral niet meteen in paniek als er iets wordt gevonden. In zeventig procent van de gevallen blijkt er, na onderzoek in het ziekenhuis, geen sprake te zijn van kanker.

Bronnen | Pink RibbonNederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, KWF Kankerbestrijding, Voedingscentrum
Foto | iStock

De beste artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant