null Beeld

5 gewoontes die we van mannen kunnen leren

Hoe dóén ze het toch? Mannen hebben op het eerste gezicht vaak meer zelfvertrouwen dan vrouwen, waar ze dikwijls van profiteren op de werkvloer. Dit kunnen we van ze leren.

1 Laat je baas weten welke resultaten je hebt geboekt

Vaak denken we dat onze baas wel in de gaten heeft wat we allemaal hebben gepresteerd, maar dat is lang niet altijd het geval. Misschien heeft hij of zij wel twintig werknemers onder zich, die allemaal moeten worden beoordeeld. Een mannelijke werknemer vertelt zélf wat hij heeft bereikt en dat zouden vrouwen ook moeten doen. Bazen vinden dat fijn, want dan kunnen zij hun leidinggevende weer vertellen wat er goed gaat op hun afdeling. Daarnaast help je er ook je collega's mee: zij kunnen hun voordeel doen met jouw ervaring.

2 Solliciteer ook als je niet aan alle eisen voldoet

Een man solliciteert op een baan als hij aan de helft van de vereisten voldoet. De rest leert hij al doende, denkt hij. Vrouwen durven vaak niet te solliciteren als ze niet aan alle voorwaarden voldoen. Zonde, want je zoekt toch ook een functie waarin je je kunt ontwikkelen!

Lees ook: 5 kantoortips voor een langer en gelukkiger leven

3 Focus wat vaker op één ding

Soms is het mateloos irritant dat een man maar één ding tegelijk kan. Zorgt hij een dag voor de kinderen, dan slaagt hij er meestal niet in om ook de was of de boodschappen te doen. Die houding heeft voordelen. Jij maakt je op je werk zorgen over je dochter die met een akelig hoestje in de klas zit en tijdens het koken bel je die vriendin die in scheiding ligt. Multitasken zorgt er niet alleen voor dat je taken maar half doet, maar kan je ook het gevoel geven dat je continu tekortschiet. Dat is funest voor je zelfvertrouwen. Gedraag je daarom als een vent en focus je vaker op één ding.

4 Denk niet: het ligt aan mij

De meeste vrouwen zijn er een ster in om zich voor iedereen verantwoordelijk te voelen. Of het nu gaat om je zoon die slecht presteert op school, je chagrijnige baas of je moeder die zich eenzaam voelt: vrouwen weten onmiddellijk wie daar schuldig aan is of wie er in actie moet komen, namelijk zijzelf. Uiteraard schieten ze daarin steeds tekort en dat is zó slecht voor je zelfvertrouwen. Neem een voorbeeld aan mannen: zij weten dat ze niet verantwoordelijk zijn voor het geluk van een ander.

5 Kijk naar het hele plaatje

Een vrouw met dikke billen denkt dat iedereen naar haar achterste kijkt. Staan we op met diepe wallen, dan zijn we ervan overtuigd dat iedereen ziet dat we slecht geslapen hebben. Mannen staren zich niet blind op zo'n detail, maar zien het geheel. Hun dikke buik of slappe kaaklijn is daarom geen bron van zorg, maar onderdeel van hun totaalplaatje, waar ze meestal best tevreden over zijn. Op die manier kijken mannen ook naar vrouwen: ze zien niet die dikke kont, maar een lekker wijf.

Meer lezen?

Deze en nog veel meer nuttige tips lees je in Stratego voor vrouwen, door Elisa de Groot en Monic Bührs, te koop voor € 29,95.

Meer tips voor op de werkvloer

'Haal je eigen koffie!' 5 kantoortips voor een langer én slanker leven

Test: hoeveel stress krijg jij van je werk?

10 tips voor een gezondere nachtdienst

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden