null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

5 geheimen van slanke mensen volgens een voedingsconsulente

Hoe doet ze dat toch? Jij komt al aan als je naar een taartje kíjkt en je slanke vriendin lijkt alles te kunnen eten zonder een gram aan te komen. Dit zijn volgens voedingsconsulente Mieke Kosters de geheimen van slanke mensen.

Lukt het maar niet om af te vallen? Probeer dan eens je slanke vriendinnen te observeren. Want hoe kunnen zij wel bitterballen eten en toch in maatje 38 passen? Hun geheim is niet een supersnelle stofwisseling (uitzonderingen daargelaten), maar de manier waarop ze over zichzelf en eten denken. Dat zegt althans voedingsconsulente Mieke Kosters in haar boek Het geheim van slanke mensen. Kopieer hun 'slanke' eetgedrag en je valt volgens Kosters geheid af, mét elke dag chocola en wijn!

De 5 geheimen van slanke mensen:

1. Ze zijn geen slachtofferige 'dieetdenkers'

Vind jij steeds als je iets niet 'mag' van jezelf, dat je moet afzien? Dan ben je een typische dieetdenker. Tijd om uit je passieve, 'zielige' rol te stappen en zelf te beslissen over je eetgedrag. Plak voortaan achter elk dieetzinnetje: onzin, ik ben de baas. Ik houd dit niet vol, onzin, ik ben de baas. Ik moet havermout eten, onzin, ik ben de baas. Je bepaalt zelf wat je in je mond stopt: je mag alles, maar wilt niet meer te veel eten.

2. Ze kiezen bewust voor het eten en drinken waar ze écht van houden

Als je bewust kiest voor eten en drinken dat jij lekker vindt, ontwikkel je een basiseetpatroon voor altijd. Je eet, ook als je afvalt, alles wat je écht lekker vindt, alleen met mate. Net als slanke mensen. Zij eten ook niet de hele dag worteltjes, maar ze slaan makkelijk een koekje af als ze weten dat ze straks een lekker toetje willen eten.

3. Ze hebben weleens trek, maar doen daar niet moeilijk over

Het is niet erg om het af en toe moeilijk te hebben met eten. Daar word je niet minder van, daar word je slanker van! Als je accepteert dat lastige situaties erbij horen, heb je altijd een keuze. Ook op een feestje, bij een traktatie of als je verdriet hebt. Vind je het toch moeilijk om een lastige situatie te accepteren, gebruik dan een slanke slogan, zoals: 'Is dit nú eten me een rotgevoel waard?' Of: 'Is het echt waar dat ik het niet kan verdragen om nu nee te zeggen?'

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief

4. Ze eten hun emoties niet weg, maar praten erover

Emo-eten bestaat eigenlijk niet. Uit onderzoek blijkt dat mensen niet meer eten als ze geëmotioneerd zijn, maar wel als ze die emoties onderdrukken. Blijvend afvallen begint bij luisteren naar jezelf en goed voor jezelf zorgen, waardoor je automatisch meer regie over je eetgedrag krijgt. Soms moet je iets veranderen om jezelf te kunnen zijn.

5. Ze eten tot ze voldaan zijn

Voldaan betekent dat je geen honger meer hebt en nog prima in staat bent om iets actiefs te doen. Veel mensen moeten dat punt weer leren aanvoelen, maar een verantwoord dieet stilt je honger zeker. Je bent na zo'n maaltijd voldaan, zit waarschijnlijk niet propvol, maar prettig vol. Tip: eet langzaam, met kleine hapjes, kauw je eten goed en stop als je denkt dat je genoeg hebt gegeten, ook als is je bord nog niet leeg.

Meer slanke geheimen?

Voedingsconsulente Mieke Kosters schreef Het geheim van slanke mensen, met een stappenplan om af te vallen en vooral veel inspiratie om anders over eten te denken. Het boek is vanaf € 6,99 verkrijgbaar bij bol.com.

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden