Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5x géén goede reden om bij elkaar te blijven

senior-couple-in-love.jpg

Als je opnieuw zou trouwen, zou je dat dan met je huidige partner doen?

Afgelopen week stelden wij deze vraag op Margriet.nl. De uitslag was verrassend, aangezien 33% van de vrouwen zei dit níet te doen. Genoeg reden om dit fenomeen wat verder uit te pluizen. Waarom blijven we bij elkaar als we niet blij zijn met onze relatie? Is het dan niet beter om uit elkaar te gaan? Uit onderzoek blijkt immers dat één op de drie huwelijken uiteindelijk alsnog stukloopt.

Zit jij in de relationele twijfeltoestand? Dit zijn vijf géén goede redenen om bij elkaar te blijven.

1 We doen het voor de kinderen

Het is waar; over het algemeen lopen huwelijken mét kinderen minder kans op een relatiebreuk. Partners zonder kinderen scheiden zelfs twee keer zo vaak als partners met kinderen. Dit komt vooral doordat stellen vaak pas kinderen krijgen wanneer ze zeker weten dat de relatie goed zit.

Wel is het zo dat partners vaak voor de kinderen bij elkaar blijven. De kinderen zijn in dat geval de bindende factor. Maar is dit per definitie de juiste beslissing? Als er continu geruzied wordt, is het voor sommige kinderen dan juist niet beter als papa en mama uit elkaar gaan? Die kleine koppies kunnen namelijk behoorlijk lijden onder een slechte relatie tussen de ouders. Besluit je wel voor de kinderen bij elkaar te blijven? Ga dan in relatietherapie en kies er samen voor om er voor de kinderen te zijn.

2 Ik ga er financieel op achteruit

Het is niet makkelijk om uit elkaar te gaan wanneer een van de partners financieel afhankelijk is van de ander. De spullen moeten verdeeld worden en wie krijgt het huis? Maar het is ook niet eerlijk naar de partner toe om vanwege deze redenen bij elkaar te blijven. Wees niet bang om voor jezelf te kiezen, er zijn mogelijkheden waar ook jíj uit kunt putten.

  • Vraag om hulp bij familie en vrienden (hoe moeilijk je het ook vindt om hulp te vragen, jij zou hetzelfde voor hen doen, toch?).
  • Laat je bijscholen zodat je straks financieel je eigen boontjes kunt doppen.
  • Steun elkaar financieel waar mogelijk en zo lang mogelijk.

3 Mijn partner is ziek

Je weet dat het beter is om uit elkaar te gaan, maar je blijft bij je partner omdat hij of zij ziek is. Begrijpelijkerwijs kies je ervoor dat je je partner in deze tijden niet alleen wilt laten. Maar wist je dat het slecht voor je gezondheid blijkt te zijn om uit medelijden of schuldgevoel bij iemand te blijven? Doordat jij je minder goed kunt uiten (omdat je er voor je partner wilt zijn), krop je emoties op die uiteindelijk kunnen leiden tot psychische of zelfs lichamelijke klachten als: depressie, nek- en schouderklachten of maagklachten.

4 Ik blijf uit schuldgevoel

Net als we hierboven al noemden zijn medelijden en schuldgevoel nooit een goede reden om bij iemand te blijven. Voel je je schuldig als je weggaat? Vraag je af hoe je partner zich zal voelen als hij of zij zou weten dat je vanwege deze reden blijft…

5 Ik ben bang om weer alleen te zijn en opnieuw te beginnen

Een relatie beëindigen is meestal niet gemakkelijk. Soms ligt de reden van het wel of niet weggaan bij je partner meer bij jou dan bij je partner. Bang om weer alleen te zijn of opnieuw te moeten beginnen na het verbreken van een relatie is logisch, maar het moet niet de reden zijn om dan maar niet bij je partner weg te gaan. Er zullen tijden zijn dat je je alleen voelt, maar bedenk ook wat je allemaal weer kunt doen en ondernemen als je met niemand anders rekening hoeft te houden. Bel je vrienden vaker op, begin een nieuwe cursus of opleiding, zoek een nieuwe baan, ga vaker op vakantie, zomaar een paar tips om je minder alleen te voelen.

Verbetertips

Twijfel je toch enorm of je wel echt je relatie wilt verbreken? Natuurlijk kun je er samen met je partner voor kiezen om in relatietherapie te gaan. Samen erachter komen of dit het is of niet, is natuurlijk de fijnste manier. Het kan jullie dichter bij elkaar brengen of het kan je doen beseffen dat je er alles aan hebt gedaan.

Kies in elk geval voor jezelf, want ook jij hebt het recht om gelukkig te zijn, mét of zonder partner.

Lees ook: 3 ingrediënten voor een succesvolle relatie


Bron: smh.com.au
Bron: relatieproblemenoverwinnen.nl

Ook interessant