Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5 feiten over dagdromen

feiten-over-dagdromen.png

‘Hee, loopt niet zo te dromen!’ Dagdromen wordt vaak als negatief bestempeld. Onterecht, want even wegdromen heeft ook positieve effecten. Vijf interessante feiten die je misschien nog niet wist over dagdromen. 

Dagdromen schakelt andere delen van de hersens uit

Ons brein heeft twee belangrijke delen: een analytisch deel, dat ons helpt om beslissingen en keuzes te maken en een empathische deel, dat ons in staat stelt om contact te leggen met anderen.

Wanneer we worden geconfronteerd met een cognitieve taak vereisen de hersens dat het empathische gebied wordt uitgeschakeld om de klus te klaren. Met andere woorden, als je druk bezig bent met een veeleisende analytische taak, is er geen ruimte voor empathie.

Wanneer je aan het dagdromen bent, gaat je geest op verschillende manieren denken. Gedurende deze tijd hebben de analytische en empathische delen van je hersens de neiging om elkaar uit te schakelen.

Je hersens controleren je dagdromen

De geest en hersens kunnen worden gezien als verschillende aspecten van hetzelfde, zoals de soft- en hardware van een computer. We hebben hierbij vaak de neiging te denken dat de geest de bestuurder is van alles en de hersenactiviteiten volgen. Maar in feite gaat de relatie in beide richtingen. Hoe we dagdromen en denken is afhankelijk van de structuur van de hersens. Aan de andere kant verandert de structuur voortdurend in kleine mate bij het leren van nieuwe dingen.

Dagdromen maakt je creatiever

Met dagdromen bereikt de geest verschillende delen van de hersens die anders slapende of buiten bereik zijn. Hierdoor kom je bij stukjes informatie die je nooit in overweging hebt genomen. Dit is goed voor je creativiteit, inzichten van wijsheid en het vinden van de juiste oplossing.

Dagdromen wordt minder als je ouder wordt

Dagdromen is vaak anticiperen op de toekomst, vooral in de fantasiecontext. Zo hebben jongens altijd zogenaamde ‘power fantasieën’ van hoe het zou zijn om een superheld te zijn. Naarmate mensen ouder worden, neemt de hoeveelheid tijd die ze dagdromen af. Wellicht komt dit ook doordat de toekomst ‘krimpt’.

Door dagdromen vergeet je waar je mee bezig bent

Als mensen wordt gevraagd om te dagdromen over het verleden, hebben ze de neiging om te vergeten waar ze mee bezig waren voordat de dagdroom begon. Dit blijkt uit onderzoek. De soort dagdroom heeft ook invloed op hoeveel je vervolgens vergeet. Voor het onderzoek werd een groep gevraagd te dagdromen over hun ouderlijk huis. De oudere proefpersonen waren meer vergeten van de onderbroken taak dan de jongere proefpersonen. Dit betekent dat hoe verder je terug in de tijd moet gaan, hoe groter het vergeeteffect is.

Bron: National Geographic 

Ook interessant