null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

5 dingen waarvan de tandarts wil dat je er vandaag nog mee stopt

De gezondheid van je mond zegt veel over je algehele gesteldheid. Wist je bijvoorbeeld dat veel kwaaltjes als eerste opgemerkt kunnen worden in het gebied achter je lippen? Juist daarom wil de tandarts dat je zorgvuldig omgaat met je gebit en je tandvlees.

Niet iedereen vindt het een pretje om naar de tandarts te gaan. Maar als je je gebit goed verzorgt, is die halfjaarlijkse controle ineens een stuk minder erg. Wil je het goed doen voor je mond? Dan zijn dit de dingen waarvan de tandarts wil dat je ermee stopt. Vandaag nog.

1. Water met citroen drinken

Voldoende water drinken op een dag is heel belangrijk. En we kunnen ons voorstellen dat je een 'gewoon' watertje op een gegeven moment wat saai vindt worden. Met een schijfje citroen of limoen erin smaakt het meteen beter. Maar helaas geldt die verbetering alleen voor de smaak. "Wil je je tanden gezond houden, dan kun je het best water drinken zonder toevoegingen of tierelantijnen," waarschuwt de Amerikaanse dokter en cosmetische tandarts Steven Davidowitz. Tegen Popsugar zegt hij dat we moeten oppassen voor het zuur in dit soort citrusvruchten. "Dat kan zorgen voor tandbederf, tandvleesontstekingen, beschadigingen aan je tandglazuur of aan de buitenste beschermlaag van je tanden én voor een slechte adem."

2. Te harde tandenborstel gebruiken

Heb je het idee dat je met een harde tandenborstel nét wat beter alle viezigheid, plak en aanslag van je tanden kunt krijgen? Vooral wanneer je fijn hard drukt? Stop daar alsjeblieft mee. Je tandvlees gaat bloeden als je te hard poetst, en ook je glazuur kan blijvende schade oplopen.

3. Met de hand poetsen

Hoewel veel mensen zweren bij een elektrische tandenborstel, vinden veel anderen het onhandige dingen en kunnen ze niet tegen dat gekriebel en automatische gedraai. Toch zou je volgens tandartsen moeten overwegen een elektrisch apparaat te gaan gebruiken. "Er is gewoon aangetoond dat je daarmee beter en doelgerichter poetst," stelt Davidowitz. "Met handtandenborstels ben je veel meer geneigd sommige gebieden te veel en andere te weinig te poetsen. Bovendien hebben de meeste elektronische borstels een ingebouwde timer waardoor je nooit te lang of te kort poetst."

4. Liegen over je flosgewoontes

Je tandarts heeft je er vast weleens op gewezen dat je er met alleen tandenpoetsen niet bent. Voor een algehele mondgezondheid zul je ook tússen je tanden moeten komen. Omdat je daar met je tandenborstel niet bij kunt, wordt geadviseerd om te flossen. Bloedt je tandvlees bij de daaropvolgende controle nog, dan weet je tandarts eigenlijk al genoeg. Daaraan kan hij of zij namelijk zien dat je niet geregeld flost. De schijn ophouden is dus geen goed idee: de tandarts heeft je toch wel door én kan vertellen en laten zien hoe het moet.

5. Zelf aan de gang voor witte tanden

Wittere tanden, wie wil ze niet. Daarom vind je in de schappen niet alleen de nodige whitening tandpasta's, maar ook speciale kits waarmee je je tanden kunt bleken. "Meestal zijn ze nutteloos," vertelt tandarts Matt Nejad. "Vaak bleken ze alleen oppervlakkig en niet tussen je tanden." Maar los van het feit dat ze geregeld niet doen wat ze beloven, zijn ze ook behoorlijk schadelijk voor je mond. Zeker de doe-het-zelfkits om je tanden mee te bleken. "Deze producten kunnen je tandvlees dunner maken en zorgen voor irritatie en gevoeligere tanden," vult Davidowitzzijn collega aan. "Voor een mond vol witte tanden kun je beter een afspraak maken met een specialist."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden