Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5 dingen die egoïstisch lijken maar dat volgens de wetenschap niet zijn

5-dingen-die-egoistisch-lijken-maar-dat-volgens-de-wetenschap-niet-zijn.jpg

Cijfer je jezelf vaak weg voor een ander? Paradoxaal genoeg ben je volgens de wetenschap dan juist egoïstisch bezig. 

Deze vijf acties líjken namelijk egoïstisch, maar zijn dat volgens onderzoeken juist niet:

1. Afspraken afzeggen of cancelen

Nee zeggen tegen dagelijkse afleidingen en plannen na het werk helpt je om je doelen sneller te bereiken. Maar de manier waarop je nee zegt, is essentieel. Zeg: ‘ik ga niet mee’ in plaats van ‘ik kan niet mee’. Want als je ‘kan’ gebruikt, klinkt het alsof je jezelf iets ontzegt. Terwijl je jezelf juist helpt door tijd voor jezelf vrij te maken. Daar wordt je een gezelliger mens van. Echt.

Lees ook:
Hoe je vriendelijk bedankt voor een uitnodiging in tijden van corona

2. Een telefoontje niet beantwoorden

Ja, je houdt natuurlijk zielsveel van je moeder, maar dat je altijd te bereiken bent betekent niet dat je ook altijd je telefoon moet opnemen. Uit onderzoek van de universiteit van Ohio blijkt dat mensen die veel op hun telefoon zitten minder gelukkig zijn dan mensen die een telefoontje, appje of sms’je wat vaker negeren.

3. Geen excuses aanbieden

Vrouwen bieden veel vaker en sneller hun excuses aan dan mannen, weten onderzoekers aan de universiteit van Waterloo. Ook bestempelen zij sorry zeggen eigenlijk als een verkeerde manier van communicatie. Iets wat we vaak alleen doen om de lieve vrede te bewaren en een stilte op te vullen in een gesprek. Bied alleen je excuses aan als je het echt meent. Daar hebben zowel jij als de ander veel meer aan.

4. Niet snel reageren op een mailtje

Volgens onderzoekers aan de Universiteit van British Columbia heeft het bewust negeren van je mails fysiologisch gezien veel voordelen. Zo zou het onder meer je stresslevel verlagen. Dus kan een antwoord even wachten? Wácht er dan ook mee. Probeer alleen het hoogst nodige snel te beantwoorden en de andere mailtjes uit te stellen tot bijvoorbeeld het eind van de dag. Je zou hier ook je wekker voor kunnen zetten om een stok achter de deur te hebben. Door op deze manier stress te verbannen, blijf je fris op je werk en daar hebben je collega’s ook veel aan.

5. Liever uitgebreid in bad gaan dan douchen

Ja, onder de douche ben je sneller klaar en dat is fijn voor je huisgenoten, maar twintig minuten in bad liggen is goed voor je bloeddruk, verhoogt je weerstand (zeker fijn in tijdens van een pandemie) en zorgt voor een betere nachtrust. Zo zorg je er indirect voor dat je geliefden langer van jou in hun leven kunnen genieten. Goed voor jezelf zorgen is een van de beste dingen die je kunt doen voor je naasten.

Bron | PureWow
Beeld | iStock

Ook interessant