Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

5 dingen die je beter niet kunt zeggen tijdens een ruzie

Zelfs in de beste relaties komen ruzies voor, of het nu met je partner, je moeder of je beste vriendin is. Je kunt het nu eenmaal niet altijd met elkaar eens zijn. Het belangrijkste gedeelte van zo'n discussie is het goedmaken. Om dat punt zo snel mogelijk te bereiken, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. 

Volgens professional counselor Julie Williamson is niet luisteren de grootste fout die je tijdens een ruzie kunt maken. "Wanneer je jouw verdediging aan het voorbereiden bent of je volgende argument al klaar hebt, heb je waarschijnlijk niet alles gehoord," zegt ze tegen Bustle. "Dit kan ervoor zorgen dat de ruzie blijft doorgaan zonder dat het opgelost wordt."

Verwijten

Het is dus altijd belangrijk om de ander uit te laten praten en ook echt te luisteren. Pas ook op dat je er geen dingen uit floept waar je achteraf spijt van krijgt. Zulke verwijten kunnen een ruzie namelijk alleen maar verergeren of naderhand zo blijven hangen, dat jullie band een flinke deuk oploopt. Deze uitspraken kun je beter inslikken:

1. 'Wat jij wilt'

Het is begrijpelijk dat je zo snel mogelijk een punt wilt zetten achter de ruzie, maar de ander 'gelijk' geven is niet de manier om het op te lossen. Door de echte confrontatie uit de weg te gaan, kan het overkomen dat het je allemaal niet zoveel boeit. En dat geldt niet alleen voor hetgeen waar jullie ruzie over hebben, maar over jullie relatie in het algemeen. Wees eerlijk en zeg wat je wilt zeggen, maar doe dit wel op een zo rustig mogelijke manier.

2. 'Ik heb hier geen zin in'

Ook met deze uitspraak probeer je de keiharde confrontatie uit de weg te gaan en kun je dus de indruk wekken dat het je allemaal niet zoveel uitmaakt. Probeer het uit te praten, want er is hoe dan ook wel iéts wat je wilt inbrengen om de onenigheid achter jullie te kunnen laten, toch?

3. 'Dat is niet waar' of 'Je hebt het mis'

Als iemand zijn of haar argumenten op je afvuurt tijdens een ruzie, komen er vast en zeker uitspraken voorbij waar jij het niet mee eens bent. Het gevolg: je bent geneigd om jouw argumenten te roepen, nog voordat de ander uitgepraat is. Hoe kalm jullie gesprek ook is, zeg nooit, maar dan ook echt nooit, dat de ander ongelijk heeft zonder daarvoor met een gegronde reden te komen. Het kan de ruzie namelijk alleen maar erger maken.

4. 'Het is toch niet zo erg'

Als je iets verkeerds hebt gedaan, is het beter om je fout toe te geven dan te zeggen dat het allemaal wel meevalt. Blijkbaar vindt degene met wie je ruzie hebt het wél erg. Jullie hebben er niet voor niets ruzie over. Zeg vooral niet dat het allemaal niet zo erg is, want je kunt je gesprekspartner daarmee het gevoel geven dat zijn mening er niet toe doet.

5. 'Je doet altijd...'

Met vingers wijzen tijdens een ruzie is nooit een goed idee, en dat geldt ook voor het beginnen van je zinnen met 'jij doet altijd'. Het komt ontzettend aanvallend over, waardoor de kans groot is dat degene met wie je ruzie hebt meteen in de verdediging schiet. Hoogstwaarschijnlijk krijg jij daarna op jouw beurt een 'jij doet altijd'-uitspraak naar je hoofd geslingerd, schiet jij daarop in de verdediging en komen jullie in een vicieuze cirkel terecht. Je kunt je zinnen beter formuleren vanuit de ik-vorm: vertel wat jij niet leuk vindt en hoe jij iets ervaart. Het zal ervoor zorgen dat je partner eerder naar je wil luisteren en jullie er eerder uitkomen.

Bron | Het laatste nieuws

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden