40 jaar of ouder? Dan heb je de meeste baat bij een glaasje alcohol Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

40 jaar of ouder? Dan heb je volgens onderzoek de meeste baat bij een glaasje alcohol

Een glaasje rode wijn zou goed voor de gezondheid zijn -het wordt regelmatig geroepen, maar toch zijn wetenschappers het nog altijd niet over deze uitspraak eens. Nieuw onderzoek beweert nu dat dit wel zo is, maar alleen voor mensen boven een bepaalde leeftijd.

Kleine disclaimer: deze uitslag geldt alleen voor mensen zonder onderliggende gezondheidsproblemen.

‘40-plussers hebben baat bij een glas alcohol per dag’

Dat alcohol veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is algemeen bekend. Zeker wanneer het om te veel alcohol gaat, kan het gevaarlijk worden. Nieuw onderzoek van de University of Washington bevestigt dit opnieuw, en laat zien dat alcohol weinig goeds doet voor je gezondheid. Deze wetenschappers komen echter ook met een verrassende twist: dat geldt alleen voor mensen die jonger dan 40 jaar zijn. Ben je ouder dan veertig, dan zou je volgens hen juíst baat hebben bij een glaasje alcohol per dag. Vooral rode wijn komt goed uit de test: dit zou het risico op hart- en vaatziektes, beroertes en diabetes verlagen. Hoe ouder je bent, hoe minder de risico's van alcohol in beperkte mate dus zijn.

University of Washington

Die resultaten zijn terug te vinden in het tijdschrift The Lancet, waarbij ook wordt verteld dat mannen tussen de 15 en 39 jaar de meeste risico’s lopen door alcohol te drinken. Bij hen geldt ook die magische grens van 40: op deze leeftijd zou een klein glas per dag minder schadelijk zijn. Deze resultaten zijn een rectificatie op eerdere onderzoeken van de universiteit. Eerder meldden zij namelijk dat elk glas alcohol schadelijk zou zijn, waarbij leeftijd geen rol speelde. Deze gezondheidsvoordelen voor 40-plussers zijn dus nieuw. Wel melden de wetenschappers erbij dat het alleen om mensen zonder onderliggende gezondheidsproblemen geldt. Kamp je al met een ziekte of andere lichamelijke problemen? Dan kan dat dagelijkse glaasje rode wijn juist schade aanrichten.

Bron | Linda.nl

RedactieGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden