Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

4x voordeel met een boodschappenlijstje

boodschappen.jpg

Gezond en bewust het nieuwe jaar in? Sommige ‘basics’ kunnen je daarmee gemakkelijk helpen. Bedenk je pas in de winkel wat je nodig hebt? Of ben je een echte planner die met een boodschappenlijst de supermarkt doorkruist? Uit onderzoek blijkt dat mensen die een boodschappenlijstje maken jaarlijks vier kilo minder eten weggooien. 

Het ouderwetse boodschappenlijstje achterhaald? Welnee. We zetten de voordelen op een rij.

1. Bespaar vier kilo eten

Staat er nog melk in de koelkast? Dan hoef je deze keer maar één pak mee te nemen. En met de pasta die je in huis hebt, kun je nog gemakkelijk een maaltijd maken. Door een boodschappenlijstje te maken, check je eerst je voorraad thuis en bedenk je alvast wat er op het menu staat. Zo haal je nooit te veel in huis. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een lijstje maken, jaarlijks vier kilo eten en drinken van de afvalbak redden.

2. Winst voor je portemonnee én je gezondheid

Als je je boodschappenlijstje volgt, doe je minder snel (ongezonde) impulsaankopen. En, aanbiedingen zijn weliswaar goedkoper aan de kassa, maar als je ze aan het eind van de week moet weggooien, ben je alsnog duur uit.
Zet vooral gezonde dingen op je lijstje en houd je er dit nieuwe jaar ook aan. Een boodschappenlijstje maken is op zo’n manier gunstig voor je portemonnee én je gezondheid.

3. Nooit meer iets vergeten

Heb je zojuist de boodschappen ingeruimd, kom je erachter dat je de broccoli bent vergeten. Balen, want het begint net te regenen… Moet je er tóch nog doorheen. Ook mét een boodschappenlijstje vergeet je weleens iets, maar de kans dat je terug naar de winkel moet is toch een stuk kleiner.

4. Snel en comfortabel de winkel door

De meeste mensen willen snel klaar zijn met boodschappen doen. Met een boodschappenlijst ben je sneller de winkel door. Eerst groente en fruit, dan brood, rijst en pasta en tot slot zuivel, vlees en vis. Je boodschappenlijstje volgen voorkomt extra ritjes door de gangpaden. Een lijstje kan ook goed werken als je met kinderen boodschappen doet; het biedt duidelijkheid. Frisdrank staat niet op het lijstje en hoort dan dus ook niet in het karretje. Dat hele gangpad kun je dus gerust overslaan. Dat schiet lekker op. Kinderen vinden het vaak leuk om te helpen. Als ze groot genoeg zijn, helpen ze maar wát graag om je lijstje compleet te maken. De kleintjes kun je een taakje geven door de spulletjes van de plank te mogen pakken.

Een boodschappenlijstje kan dus voordeel opleveren voor het milieu,  je gezondheid en je portemonnee. En het biedt ook nog eens extra gemak!

Kijk voor meer boodschappentips op de website van het Voedingscentrum.

Bron: Voedingcentrum

Ook goed om te weten:

Afvallen… Dus fietsen of lopen?

Top 5 calorieverslindende sporten

Dit is hoe lang je dagelijks moet wandelen om langer te leven

Ook interessant