4 x waarom je meer last hebt van brandend maagzuur als je ouder bent Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

4 x daarom heb je meer last van brandend maagzuur als je ouder bent

Naarmate je ouder wordt, kun je steeds vaker last krijgen van brandend maagzuur. De vervelende oprispingen kunnen pijnlijk zijn en zorgen voor een vieze smaak in je mond. Hoe komt het dat je vaker last hebt van brandend maagzuur als je ouder wordt?

Brandend maagzuur is iets waar iedereen last van kan krijgen. De zure maaginhoud stroomt terug vanuit je maag in de slokdarm, wat in medische termen ook wel reflux genoemd wordt. Dit kan gebeuren na bijvoorbeeld een zware maaltijd en kan in principe geen kwaad. Er zijn verschillende oorzaken voor brandend maagzuur, zoals voeding, verstopping of overgewicht. Ook ouderdom kan ervoor zorgen dat je (vaker) last hebt van brandend maagzuur. Daar zijn verschillende redenen voor.

1. Je spieren verslappen

Naarmate je ouder wordt, worden ook je spieren ouder. Het gevolg hiervan is dat ze minder sterk worden. Om brandend maagzuur te voorkomen, is één spier belangrijk: een sluitspiertje tussen je slokdarm en je maag. Deze werkt als een soort deur. Als je eet, opent het spiertje om voeding door te laten naar je maag, om vervolgens snel weer te sluiten. Als dat spiertje verslapt, sluit het minder goed. Het kan daardoor voeding minder goed in je maag houden en heeft moeite met het tegenhouden van vloeistoffen vanuit de maag. En dat omhoog komen van de maaginhoud kennen we als brandend maagzuur.

2. Medicijnen

Medicatie kan brandend maagzuur aanwakkeren, legt MDL-arts Claire Beveridge uit bij Cleveland Clinic: “Sommige medicijnen kunnen de sluitspier van de slokdarm laten ontspannen, waardoor de afsluiting minder strak wordt.” Er zijn verschillende medicijnen die dit kunnen veroorzaken. Van gewone pijnstillers en antibiotica tot bloeddrukmedicatie. Twijfel je of je medicijnen misschien de veroorzaker van brandend maagzuur zijn? Neem dan contact op met je huisarts voor advies.

3. Gewichtstoename

De kans is aanwezig dat je met de jaren langzaam aankomt. Dit extra gewicht kan de kans op brandend maagzuur na een maaltijd vergroten. Zo blijkt uit een onderzoek dat de kans op chronisch brandend maagzuur toeneemt als je BMI een ongezond niveau bereikt. Ook een grotere taille kan de kans op meer brandend maagzuur verhogen. “Het extra gewicht kan op je maag drukken, waardoor druk ontstaat die de voeding omhoog duwt, in je slokdarm.”

4. Hiatus hernia

Als je de leeftijd van 60 bereikt is de kans op een hiatus hernia groter. Dit is ongeveer hetzelfde als een middenrifbreuk: de opening tussen de borst- en buikholte is iets wijder dan normaal. Officieel wordt volgens de Maag Lever Darm Stichting alleen van een middenrifbreuk gesproken als dit aangeboren is. Bij een diagnose op latere leeftijd wordt dit een hiatus herna genoemd. Bij deze aandoening drukt het bovenste deel van je maag in de borstholte. Uit onderzoek blijkt dat de kans dat je vaker last hebt van brandend maagzuur vergroot als de hiatus hernia groter is.

Bron | Cleveland Clinic, Maag Lever Darm Stichting

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden