Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

4 vragen over een oogmeting

oogmeting-hoe-werkt-het.png

Je ziet het vaak voorbijkomen in de bladen en op de televisie: brillenmerken en -winkels die adverteren met een gratis oogmeting. Maar hoe werkt een oogmeting precies? En waarom is die zo belangrijk? Annemieke van Voornveld, opticien bij brillenmerk Eyelove, legt het uit.

Hoe werkt een oogmeting?

“Een oogmeting kan op diverse manieren worden uitgevoerd. Bij Eyelove gebruiken we bij al onze verkooppunten een oogmeetapparaat dat op een innovatieve manier volautomatisch je brilsterkte kan bepalen. Je neemt hiervoor plaats achter het apparaat, plaatst je kin op de daarvoor bestemde steun en zorgt dat je voorhoofd goed tegen het apparaat aan zit. Daarna zal de medewerker de oogmeting starten en zal na ongeveer één minuut het brilrecept bekend zijn. Je kunt de sterkte ook altijd in een pasbril zetten, zodat je kunt ervaren hoe de gemeten sterkte kijkt.”

Kan iedereen een oogmeting laten doen?

“Ja, iedereen vanaf tien jaar kan een oogmeting laten doen. Kinderen jonger dan tien jaar kunnen dit ook doen, maar zij moeten hiervoor naar een oogarts, optometrist of orthoptist. Die zullen de ogen vooraf druppelen om de accomodatiespier stil te leggen en zo tot een juiste oogmeting te komen. De accomodatiespier zorgt er namelijk voor dat je, door onbewust je ooglens boller te maken, scherp kan zien. Bij kinderen werkt deze accommodatiespier nog uitstekend en dit maakt een oogmeting zonder druppels lastig(er).”

Plus of min: hoe zit het ook alweer? Als je van veraf niet meer scherp ziet zonder bril (bijziend), dan is de sterkte van je bril negatief (min). De technische benaming hiervan is myopie. Kun je veraf nog wel scherp zien zonder bril (verziendheid), maar dichtbij niet meer, dan is de sterkte van je bril positief (plus). Dit wordt ook wel hypermetropie genoemd.

Waarom is een oogmeting belangrijk?

“Je ogen laten opmeten is natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat je altijd optimaal en scherp zicht hebt met een recent gemeten brilsterkte. Daarnaast kunnen we tijdens een oogmeting door de anamnese of een bepaalde ontwikkeling van de sterkte ontdekken dat er iets anders aan de hand is. Het vervelende van bepaalde oogziektes of oogaandoeningen is dat je ze pas ontdekt als ze al in een ver stadium zijn en dat willen we graag voorkomen. Onze opticiens kunnen je bij het vermoeden van een oogziekte of oogaandoening altijd doorsturen naar een oogarts voor nader onderzoek.”

Hoe vaak moet je een oogmeting laten doen?

“Wij adviseren om eens per jaar bij ons langs te komen voor een gratis oogmeting, maar zorg in elk geval dat je je ogen eens per twee jaar laat opmeten.”

Ook interessant