null Beeld

4 tekenen dat je misschien allergisch bent voor alcohol

Als jij je geregeld raar voelt na het drinken van alcohol, hoeft dat heus niet te betekenen dat je aangeschoten bent. Zéker als je ook nog eens te maken krijgt met onaangename symptomen. Wie weet, is er sprake van een allergische reactie. 

Wanneer je allergisch bent voor alcohol kan je lichaam de alcohol niet meer omzetten in andere stoffen. Denk je dat je misschien last hebt van zo’n allergie? Aan deze vier symptomen kun je ’m herkennen.

1. Rode en warme huid

Krijg je tijdens het drinken van alcohol blosjes en ga je een beetje zweten, dan ben je waarschijnlijk gewoon een tikje aangeschoten. Maar wanneer je gezicht écht extreem rood wordt, zou er ook sprake kunnen zijn van een allergische reactie. In zo’n geval kan je lichaam niet goed reageren op de afgifte van histamine. Dat is een stof die in alcohol zit, vooral in (rode) wijn en bier.

Dermatologe Sonia Batra: “Wanneer je alcohol hebt gedronken, verwijden de bloedvaatjes in je gezicht zich. Dit zorgt ervoor dat je rood aanloopt. Drink je te veel? Dan trekken de bloedvaten juist samen en stijgt je bloeddruk tijdelijk. Dit kan gevaarlijk zijn, zeker als je gevoelig bent voor histamine. Want als je lichaam de afgegeven histamine niet meer kan afbreken door de grote hoeveelheid, blijft je bloeddruk te hoog en kan je hartslag ernstig oplopen.”

2. Netelroos

Reageert je lichaam slecht op histamine en dus op alcohol, dan kun je last krijgen van bultjes en netelroos. De dermatologe: “De beste manier om netelroos en bultjes te voorkomen, is door het drinken van wijn en bier helemaal te vermijden.’’ Of kies voor witte wijn die weinig tot geen histamine bevat, zoals bepaalde soorten riesling of chardonnay. Is het leed al geschied? Dan kan het helpen om een koud kompres tegen je huid te houden en zo de ontsteking te kalmeren. Worden de symptomen erger, dan is het verstandig om naar een dokter te gaan.

3. Ademhalingsproblemen

Door de toename van histamine kun je problemen krijgen bij het ademhalen. Ook kun je last krijgen van een benauwd gevoel en een loopneus. Een histamine-intolerantie kan leiden tot ontstekingen in zachte weefsels, zoals je longen en luchtwegen. Die kunnen opzwellen, waardoor je luchtwegen – en vooral je neus – verstopt raken. Sonia Batra: “Hierdoor krijg je symptomen als je verkouden bent, zoals jeukende ogen en een zere keel en loop je te niezen.”

Wanneer je al last hebt van ademhalingsproblemen, bijvoorbeeld omdat je astma hebt, kunnen deze symptomen het ademen verslechteren. “In dit soort gevallen is het erg belangrijk om stil te staan bij je alcoholgebruik,” aldus de dermatologe.

4. Diarree en duizeligheid

Ook als je geregeld last heb van buikpijn, misselijkheid en duizeligheid tijdens of na het drinken van (een beetje) alcohol, zou dit kunnen wijzen op een allergie. “Alcohol kan de hoeveelheid maagzuur verhogen en het spijsverteringskanaal irriteren. Als je lichaam overgevoelig reageert op de alcohol en die niet kan afbreken, kan je spijsverteringsstelsel van slag raken.”

Heb je na het drinken last van diarree? Die klachten worden vaak veroorzaakt door de hoeveelheid water die je binnenkrijgt. Dit beïnvloedt je dikke darm en dus ook je ontlasting. “Drink daarom geen cafeïne en alcohol door elkaar, zorg voor voldoende water tussendoor en eet gemakkelijk verteerbaar voedsel.” Die vette hap, waar veel mensen na het drinken zin in hebben, kun je dus maar beter laten staan.

Bron | popsugar.co.uk

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden