null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

4 sporten waarmee je snel en veel calorieën verbrandt

We weten het allemaal: bewegen is belangrijk om fit en gezond te blijven én helpt bij afvallen. Wil je het liefst zo veel mogelijk calorieën verbranden? Probeer dan een van deze sporten.

Deze vier sporten zijn het meest effectief:

1. Wandelen en hardlopen

Hardlopen om af te vallen is effectief, omdat je zowel bezig bent met snel calorieën verbranden als je conditie. In een gewoon wandeltempo (5 km/uur) verbrand je in een uur 260 kilocalorieën. In een flink wandeltempo (8 km/uur) of bergop is dat echter al snel het dubbele. En bij rustig joggen verbrand je zelfs zo'n 650 kilocalorieën per uur.

2. Fietsen

Met rustig fietsen (minder dan 10 kilometer per uur) verbrand je ongeveer 330 kilocalorieën per uur. Als je in een normaal tempo fietst (20 kilometer per uur) is dat ongeveer het dubbele. Fiets je écht in een serieus tempo (meer dan 30 kilometer per uur), dan kun je maar liefst 1300 kilocalorieën per uur verbranden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

3. Fitness

De sportschool is vooral geschikt voor mensen die in hun eigen tempo willen sporten om af te vallen. Met wat licht gewichtheffen en andere fitnessactiviteiten verbrand je zo’n 250 kilocalorieën per uur. Dat geldt ook voor aerobics. Goed om te weten, is dat krachttraining vaak geen erg effectieve manier is om af te vallen, vooral niet voor beginnende sporters. Met krachttrainen kun je wel veel vet verbranden, maar dat wordt dan meestal weer vervangen door spiermassa. Veel gewichtsverlies zal dat dus niet opleveren, maar door op deze manier vet te verbranden, word je wél een stuk gezonder.

4. Zwemmen

Zwemmen is ook een goede manier om af te vallen. Watertrappelen nog niet zo heel veel op (250 kcal/uur), maar met baantjes trekken verbrand je wel veel calorieën. Doe je dat rustig, en met wat rugslag of schoolslag, dan verbrand je al snel 500 kilocalorieën per uur. Met de vlinderslag kan dat oplopen tot zo’n 900 kcal/uur.

Lees ook:

Zo verbrand je meer vet tijdens het zwemmen

Activiteitentabel

Bewegen doe je natuurlijk niet alleen door middel van sport. Met de activiteitentabel hieronder kun je berekenen hoeveel calorieën je met welke activiteit verbrandt. De onderstaande activiteitentabel toont hoeveel calorieën je gemiddeld per kilo per uur verbruikt bij een bepaalde activiteit. Vermenigvuldig dat getal met je eigen gewicht en dan zie je hoeveel calorieën je per uur verbruikt.

Bron | Voedingscentrum

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden