null Beeld

4 redenen om vaker kauwgom te kauwen

Kauwgom kauwen? Dat is toch iets voor pubers? Helemaal niet. Het beschermt je glazuur als je net wat hebt gegeten én je kunt er makkelijker door afvallen!

1. Kauwgom beschermt je glazuur

In feite gaat bij elke maaltijd, snack of borrel de zuurtegraad in je mond iets omhoog. Helemaal bij zure producten zoals fruit, frisdrank, wijn en levensmiddelen die zijn aangelengd met azijn of citroenzuur, zoals mayonaise of slasaus. Dit kan je tandglazuur aantasten. Het beste is daarom om niet meer dan zeven eetmomenten op een dag te hebben. Wat ook goed helpt, is een suikervrij kauwgompje als je iets hebt gegeten of gedronken. Die kauwgom bevat vaak xylitol, dat de groei van zuurproducerende bacteriën remt. Ook de ingrediënten carbamide (ureum) en bicarbonaat hebben een neutraliserende werking.

2. Kauwgom zorgt echt voor een frisse adem

Een nog belangrijker voordeel van kauwgom is dat je door het kauwen je speekselproductie stimuleert. Het speeksel verwijdert vuil en samen met je neutraliserende bacteriën heeft het de tijd om je mondbalans te herstellen. Dat is goed voor je glazuur én belangrijk voor een frisse adem!

3. Kauwgom is net zo effectief als flossen

Tien minuten op kauwgom kauwen verwijdert zelfs net zo veel bacteriën uit de mond als een grondige flosbeurt. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen lieten vrijwilligers tien minuten kauwgom kauwen en ontdekten daarna dat het stukje kauwgom maar liefst 100 miljoen bacteriën bevatte. Vooral de eerste dertig seconden worden er veel bacteriën ‘gevangen’. Ideaal dus als je even snel een frisse en schone mond wilt of ‘s ochtends in alle haast bent vergeten je tanden te poetsen of te flossen. Overigens is een raggertje of tandenstoker gebruiken veel beter voor je tandvlees dan flossen. Hier lees je waarom >

4. Van kauwgom kun je sneller afvallen

Hoe beter en langer je op je eten kauwt, hoe meer er van het verzadigingshormoon GLP-1 vrijkomt, zo weet internist Richard IJzerman van het VUmc. Dit hormoon zorgt voor een 'vol' gevoel, waardoor je minder eet. Dat werkt ook met kauwgom. Je lichaam maakt namelijk ook meer verzadigingshormoon aan als je gedurende een half uur veertig keer per minuut op kauwgom kauwt. Waarschijnlijk ben je na vijf minuten de tel al kwijt, maar zolang je die kauwgom in je mond hebt, zul je er ook niks anders in stoppen.

Nog meer handige tips om te lezen:

Kijk ook:

Leuke artikelen van margriet.nl automatisch in je mailbox ontvangen? Kijk op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden