null Beeld

4 hormonen die snackgedrag veroorzaken

Heb jij af en toe ook ineens zó’n enorme trek dat je je niet kunt beheersen? De boosdoeners zijn de hormonen die ook je stemming en libido reguleren. We geven je per hormoon tips om je snackgedrag de baas te kunnen zijn.

1. Leptine

Leptine, genoemd naar het Griekse woord leptos dat ‘dun’ betekent, wordt geproduceerd door vetcellen en komt bij het eten vrij in de bloedbaan. Wanneer je lichaam goed functioneert, ‘vertelt’ het hormoon je wanneer je moet stoppen met eten. Mensen met overgewicht kunnen echter te veel leptine produceren en hierdoor resistentie ontwikkelen tegen chronisch verhoogde niveaus. Hun hersenen negeren de signalen van verzadiging, waardoor de honger blijft aanhouden, zelfs na de maaltijd.

Hoe ben je dit hormoon de baas?

Door regelmatige lichaamsbeweging, vooral matige tot hoge intensiteit intervaltraining, functioneert het hormoon zoals het hoort. Dit geldt ook voor een goede nachtrust van zeven tot acht uur. Dit blijkt uit een studie van de universiteit van Teheran (Iran).

2. Ghreline

De tegenhanger van leptine is ghrelene dat bekendstaat als het hormoon dat de eetlust opwekt. De hoeveelheid ghreline neemt toe vóór de maaltijd en neemt af erna.

Hoe ben je dit hormoon de baas?

Hiervoor gelden dezelfde gewoonten als voor leptine. Uit een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Science, bleek dat een eiwitrijk dieet de ghreline langer onderdrukt dan vetrijk dieet.

3. Cortisol

Cortisol staat bekend als het stresshormoon. Het lichaam maakt het aan in stressvolle situaties. Het geeft een tijdelijke boost van energie en alertheid, maar kan ook leiden tot het hunkeren naar calorierijke voeding. Wanneer het cortisolniveau voortdurend wordt verhoogd, kan het bijdragen tot gevaarlijk (en moeilijk te verliezen) buikvet.

Hoe ben je dit hormoon de baas?

De beste manieren om cortisol op afstand te houden, is te relaxen. Onderzoek toont aan dat ontspanningstechnieken, zoals meditatie, yoga en het luisteren naar rustgevende muziek de hoeveelheid stresshormonen vermindert. Uit onderzoek van University College London blijkt dat ook het regelmatig drinken van zwarte thee helpt. Het cortisolniveau lag twintig procent lager dan bij degenen die een placebodrankje tot zich namen. Uit een Australisch onderzoek blijkt dat ook kauwgom helpt.

4. Oestrogeen

Geslachtshormonen schommelen de hele maand, afhankelijk van je cyclus en of je hormonale anticonceptie gebruikt. In het algemeen is het oestrogeenlevel op zijn laagst op de eerste dag van je menstruatie. De twee weken daaropvolgend schiet het omhoog en daarna neemt het een duik in de derde en vierde week van je cyclus. Wanneer het laag is, daalt ook het serotonineniveau en stijgt de hoeveelheid cortisol. Dit maakt je chagrijnig en hongerig, wat kan leiden tot eetbuien. Vooral vette, zoute en suikerhoudende voedingsmiddelen zijn dan ‘in trek’.

Hoe ben je dit hormoon de baas?

Het is belangrijk dat je een balans creëert voor je hormoonspiegels. Eet complexe koolhydraten, zoals volkoren pasta, bonen en bruine rijst, waardoor je eetlust wordt getemperd.

Bron: Shape.com

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden