Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

4 grappige weetjes over knipperen

knipperen-ogen.jpg

We doen het allemaal de hele dag en denken er in de meeste gevallen niet bij na; knipperen. Door een fractie van een seconde onze ogen te sluiten en te openen, houden we onze ogen vochtig, beschermen we ze tegen afvalstoffen en voorkomen we irritaties.

Knipperen gaat in de meeste gevallen automatisch. Maar wist je dat hier in de hersenen toch een heel proces aan vooraf gaat? We zochten de meest opvallende weetjes over deze oogbeweging voor je uit.

1. Drie vormen van knipperen

In principe kunnen we op drie manieren met onze ogen knipperen: uit reflex, spontaan of in opdracht. “Reflexmatige knipperingen hebben een beschermende functie”, legt optometrist Simone Stad uit aan Gezondheidsnet. “Je oog reageert hier op onverwachte visuele prikkels, geluid of aanrakingen. Denk hierbij aan een lichtflits of een toeter van een auto in het verkeer.” Spontaan knipperen gebeurt zonder dat wij hierover nadenken en is een automatische reactie van het lichaam wanneer onze ogen te droog dreigen te worden. ‘In opdracht’ betekent dat we bewust knipperen, bijvoorbeeld wanneer we iemand een knipoog geven.

2. We knipperen steeds meer

De meeste volwassenen knipperen zo’n 22 keer per minuut. Ouderen hebben daarentegen de neiging om nog vaker te knipperen. Dit komt omdat het vetlaagje op je oog dunner is naarmate je ouder wordt. Ook leefomstandigheden, droge lucht of medicijngebruik kunnen er toe leiden dat we vaker knipperen. Dat is wel anders als we klein zijn. Pasgeboren baby’s sluiten hun ogen soms maar twee keer per minuut.

3. Cruciale timing door de hersenen

Hoewel we er niet bij stil staan, zijn onze hersenen wel heel alert wanneer we knipperen. Onze hersenen timen het namelijk zó, dat de kans dat we cruciale informatie missen minimaal is. Op dat moment wordt de stroming van visuele informatie aan de hersenen namelijk voor maximaal 450 milliseconden stopgezet. Per minuut betekent dit dat we maximaal zes seconden beeld verliezen.

4. Niezen en spannende scènes

Over timing gesproken. Wanneer we naar een spannende serie kijken, knipperen we minder. “Tijdens het lezen van een boek knipper je zo’n tien keer per minuut en wanneer je naar een beeldscherm kijkt, knipper je slechts een derde van wat je normaal zou doen”, vertelt optometrist Simone. Eén moment waarop het echt onmogelijk is om niet te knipperen, is wanneer je niest. Dan sluit namelijk iedereen uit reflex heel even z’n ogen. Dit komt doordat de zenuwen van het oogreflex dichtbij die van het niesreflex liggen, en daardoor met elkaar verbonden zijn. Lukt het je toch om te niezen met je ogen open? Dan is dat vooral heel knap, maar niet gevaarlijk.

Bron| Gezondheidsnet, Quest
Beeld| iStock

Ook interessant