Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Déze 4 gekke dingen doet kou met je lichaam

kou-gekke-dingen-lichaam-margriet.jpg

Dat we massaal gaan snotteren en hoesten zodra het koud en grijs wordt, is bekend. Maar déze verrassende bijwerkingen van kou op je lichaam ken je vast nog niet. 

Positieve, maar ook negatieve bijwerkingen.

1. De kou kan je libido verhogen

Met die gure wind buiten, krijg je extra veel zin om lekker onder een warme deken te gaan knuffelen, weet een expert uit te leggen aan Elite Daily. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de kwaliteit van sperma toeneemt tijdens de herfst en de winter. Tel daarbij een toename van testosteron op in het najaar en je snapt waarom de zin in seks ineens op z’n top is.

2. Kou kan je smaak en reuk veranderen

Dit komt niet zozeer door de kou zelf, maar wel door de verwarming die thuis weer aan gaat. Die zorgt voor een droge lucht, waardoor je neusslijmvlies wat kan uitdrogen en opzwellen. En dit resulteert weer in een verstopte neus, waardoor je smaak en reuk kunnen veranderen. Vond je die kippensoep vorige week nog zo lekker, nu smaakt ze totaal niet en ben je over de geur eveneens niet te spreken. Spoel je neus met een zoutwateroplossing om je smaak en reuk weer terug te krijgen. Ook kun je een droge lucht voorkomen door een luchtbevochtiger aan te schaffen.

3. Door kou kun je vaker naar de wc moeten

Doordat er meer bloed gestuwd wordt naar je romp om de organen warm te houden, krijgen bepaalde receptoren in je lichaam het signaaltje dat je bloeddruk hoger is dan normaal. De reactie is dan om overbodige vloeistof te lozen. En dat doe je door te plassen. Daarbij geeft een bepaald ionenkanaaltje in je lichaam bij kou een signaal af waardoor je blaas samentrekt. En dat resulteert ook sneller dan normaal in een toiletbezoek.

4. Door kou kun je slechter gaan slapen

Net als de verandering van je smaak of reuk, kan je nachtrust ook lijden onder de verwarming. Een warme slaapkamer is geen goed idee: naast de droge lucht, is een hoge lichaamstemperatuur niet bevorderlijk voor je slaap. Je kunt beter een wat koudere slaapkamer hebben. Het advies is om de verwarming ’s nachts op achttien graden te zetten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Elite Daily
Beeld | iStock

Ook interessant