Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

4 dingen die je deze week beter niet kunt eten

mueslireep.jpg

Soms gaat er iets mis in het productieproces van een voedingsmiddel. Omdat niet alle waarschuwingen de voorpagina van de krant halen, zetten wij ze nog even voor je op een rij. Deze week zijn chocoladerepen, ook glutenvrij, de klos. Reden: mogelijk zit er salmonella in.

Wat is er aan de hand? In een fabriek waar een aantal merken hun chocoladerepen laat maken, zijn enkele weken geleden sporen van de ziekmakende bacterie salmonella gevonden. Dit vertelt een woordvoerster van Damhert Nutrition, dat deze maand daarom een aantal van haar glutenvrije Taste-it!-chocorepen uit de schappen heeft genomen. “Hoe dit heeft kunnen gebeuren, wordt nog onderzocht, dus daar kunnen we geen uitspraken over doen. Maar tot we meer weten, vermoedelijk eind september, worden er geen repen meer geproduceerd.”

‘Bingo!’

Volgens de woordvoerster zijn hooguit één op de tien repen met een bepaald lotnummer en houdbaarheidsdatum besmet. De meeste repen zijn dus veilig om te eten. Als je afgelopen maand een chocoladereep van één van de gedupeerde merken hebt gekocht, controleer dan het lotnummer en de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Heb je een match? Niet opeten! Als je het product terugbrengt of stuurt, krijg je je geld terug.

Om welke repen gaat het?

Taste-it! Glutenvrije chocorepen van Damhert Nutrition: verpakkingen met lotnummers 5141 en 5146 met houdbaarheidsdatum 31 juli 2016. Als je deze repen hebt gekocht, kun je ze terugbrengen naar de winkel en krijg je je geld terug. Meer informatie: Damhert Nutrition, (0342) 788 103.

Consenza Glutenvrije Crispy Choco Wafers: verpakkingen met lotnummer 5146 met houdbaarheidsdatum 31 mei 2016. Repen kun je kosteloos terugsturen naar Consenza, dan krijg je de kosten vergoed. Meer informatie: Consenza, (036) 5224887 of info@purefood.nl.

Twin Bar van Dr. Schär: Twin Bars met houdbaarheidsdata 22-05-2016, 26-05-2016 en 08-07-2016. Meer informatie: contact_nl@schaer.com of +39 (0)473 293358.

Atkins Chocolate Break: verpakkingen met lotnummer 5147 met houdbaarheidsdatum 27 augustus 2016 en lotnummer 5148 met houdbaarheidsdatum 28 augustus 2016 . Deze repen kun je kosteloos terugsturen, dan krijg je de kosten vergoed. Meer informatie: Atkins, (038) 4555860 of nederland@atkinsinternational.info.

Toch gegeten?

Een besmetting met salmonella kan klachten geven als diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek je ervan wordt, hangt af van de hoeveelheid en soort salmonella en van je weerstand. De maag- en darmklachten van een lichte besmetting houden vaak twee tot drie dagen aan en gaan vanzelf over. In ernstige gevallen kunnen je organen, botten en gewrichten aangetast worden.

Neem bij klachten contact op met je huisarts.

Bron | Voedingscentrum

Ook interessant