Kussen en wolken als illustratie van slaap Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

PREMIUM

3x herkenbare symptomen als je last hebt van slaapapneu

Snurken… Er is niets zo lastig als een snurkende partner naast je hebben, maar voor de snurker zelf kan het ook ongemak opleveren. Slaapapneu gaat nog een stukje verder. Veelal is dat een hardere ‘snurk’, wat gepaard gaat met adempauzes. Deze slaapstoornis zorgt ook voor vermoeidheid overdag. Het is lastig om slaapapneu te herkennen, omdat je (meestal) slaapt wanneer de ademstops plaatsvinden.

Toch vertelt slaapexpert Alies Coster over drie herkenbare symptomen in deze blog.

1. Je wordt vaak moe of met hoofdpijn wakker

Slaapapneu is een slaapgerelateerde ademhalingsstoornis en komt meestal voor bij mensen met overgewicht. De ademhaling stopt zelfs voor een paar seconden. Wanneer er meer dan vijf ademstilstanden plaatsvinden in een uur, spreken we van het slaapapneusyndroom.

Tijdens zo’n ademstilstand krijgen we - logischerwijs - geen lucht binnen. Het CO2-gehalte in ons bloed stijgt, waardoor de hersenen direct een signaal aan ons lichaam afgeven om wakker te worden. Hierdoor worden we - vaak onbewust - wakker, waarna we direct weer doorslapen. Hoewel we deze korte momenten van wakker worden niet (altijd) bewust meemaken, is er toch sprake van een onderbroken nacht en lichte slaap. Hierdoor worden mensen met slaapapneu vaak moe wakker of kunnen ze wakker worden met hoofdpijn.

2. Concentratieproblemen en vermoeidheid overdag

De slaapproblemen die gepaard gaan met slaapapneu (te lichte en onderbroken slaap) hebben effect op hoe iemand overdag functioneert. Te weinig goede slaap zorgt voor vermoeidheid overdag, prikkelbaarheid en/of concentratieproblemen. Dit kan je mentale gezondheid behoorlijk beïnvloeden.

3. Je partner heeft last van gesnurk

Vaak gaat slaapapneu ook gepaard met (luid) snurken. Dit komt doordat de bovenste luchtwegen in de meeste gevallen geblokkeerd zijn, waardoor er relatief te veel lucht door een te kleine holte moet. Dit zorgt voor een trillend geluid, snurken. Je kan het vergelijken met een ballon waarvan je het tuutje dichthoudt als je hem leeg laat lopen. Dit zorgt voor een piepend geluid, omdat er ook hier te veel lucht door een kleine doorgang moet.

Soms kan je zelf wakker worden van het snurken, maar meestal is het de partner die dit voor het eerst opmerkt. Zowel snurken als slaapapneu komt vaker voor bij mensen met overgewicht. Het verschil is dat slaapapneu een echte slaapstoornis is en serieuze gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Het is dus belangrijk om alert te zijn op de signalen. Slaapapneu komt bij zo’n vijf tot tien procent van de bevolking voor, het komt meer voor bij mannen dan vrouwen en het neemt toe met de leeftijd. Andere signalen waaraan je slaampapneu kan herkennen zijn: veel zweten tijdens de slaap, droge mond en keelpijn bij het wakker worden, ’s nachts vaak uit bed moeten om te plassen en een verhoogde bloeddruk of hartkloppingen hebben overdag.

Diagnose slaapapneu

Een arts kan door middel van verschillende tests vaststellen of er sprake is van slaapapneu. Behandeling is dan noodzakelijk. De meest voorkomende behandeling voor slaapapneu is het gebruik van een luchtdruktoestel met masker (CPAP). Dat masker houdt de luchtwegen open. De arts kan ook een MRA-beugel of operatie overwegen. Wat kun je zelf al doen? Stoppen met roken en met alcohol drinken helpt om de klachten aan te pakken. Ook is het verminderen van overgewicht essentieel om slaapapneu in de kern aan te pakken.

Over psycholoog en slaapexpert Alies Coster

alies coster header paspoortje Beeld redactie
Beeld redactie

Uitgerust, productief en energiek je dag door? Psycholoog en slaapexpert Alies Coster schrijft voor Margriet en is eigenaar van Sucsleep. Ze helpt anderen aan een fijne nachtrust, door middel van workshops en online trainingen. Via haar Instagrampagina inspireert zij je over slaap, rust en je mindset hierin. Plan een gratis kennismakingsgesprek in met slaapexpert Alies Coster, om te kijken of coaching iets is dat jou zou helpen.

Alies CosterGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden