Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

3 vragen over PMS

pms.png

Een kwart van de vrouwen heeft PMS-symptomen als hoofdpijn, buikpijn en prikkelbaarheid. Vier procent heeft PMDD, een ernstigere vorm van het premenstrueel syndroom. Catherine van Heest van Care for Women pleit voor meer begrip voor vrouwen met deze klachten. 

1. De precieze oorzaak van PMS is niet bekend, hoe komt dat?

“Er wordt weinig onderzoek naar gedaan, omdat het gaat om klachten en niet om een levensbedreigende aandoening. Het heeft in elk geval te maken  met hormoonschommelingen. De symptomen die daaruit kunnen ontstaan, leiden tot een daling in de kwaliteit van het leven. Je zult maar vier tot zeven dagen per maand last hebben van stemmingswisselingen, buikkrampen of migraine.”

2. Hoe weet je of je PMS hebt?

“De definitie is dat je minimaal één week per maand klachtenvrij bent. Door bijvoorbeeld een dagboekje bij te houden kun je erachter komen welke klachten echt bij PMS horen en welke wellicht een andere oorzaak hebben.”

3. Is het te behandelen?

“Doordat er weinig onderzoek wordt gedaan, zijn helaas ook de oplossingen beperkt. Maar er is meer aan te doen dan de meeste vrouwen denken. Door inzicht te krijgen in je klachten, ga je patronen zien. Daarnaast zijn er ook hormonale oplossingen, maar het begint met het in kaart krijgen wat precies bij PMS hoort. Iemand met migraine heeft een andere behandeling nodig dan iemand met stemmingswisselingen. Gelukkig kunnen we 98 procent van de vrouwen op de rit zetten.”

Kijk voor meer informatie op de website van Care for Women.

Lees meer in Margriet!

Kopie van M08_COVERV2Dit artikel is afkomstig uit Margriet 8. Vanaf vrijdag 13 februari verkrijgbaar in de winkel of bestel online via Tijdschrift365.nl. 

 

Ook interessant