Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wespenallergie, 3 vragen

wesp.png

Ze geldt internationaal als expert op het gebied van allergische reacties op bijen- en wespensteken en de behandeling ervan. En ze promoveerde op een onderzoek waaruit blijkt dat de kwaliteit van leven van mensen met een wespenallergie fors toeneemt als ze kiezen voor immunotherapie. Drie vragen aan Dr. Hanneke Oude Elberink, internistallergoloog in het UMC Groningen.

Bijna iedereen heeft last van een wespensteek. Betekent dit dat ook iedereen er allergisch voor is?

“Nee. Het is normaal dat na een steek pijn en lokale zwelling ontstaan. Ook als je na een steek een lokale zwelling krijgt, bijvoorbeeld een heel dikke arm terwijl je in je vinger bent gestoken, betekent dat niet dat je allergisch bent. Ongeveer één op de honderd Nederlanders is wel allergisch voor wespengif. Deze mensen kunnen diverse symptomen ontwikkelen. Van galbulten, opgezwollen lichaamsdelen en misselijkheid tot een anafylactische shock. Jaarlijks overlijden in Nederland vijf tot tien mensen aan de gevolgen van een wespensteek.”

Iemand wordt na een insectenbeet ziek en komt via de huisarts bij u. Wat gebeurt er dan verder?

“Als iemand heel heftig reageert, moet onmiddellijk een ambulance worden gebeld, want dan is sprake van direct levensgevaar. Mensen die een minder heftige allergische
reactie hebben gehad, komen meestal via de huisarts. We kijken dan eerst of de patiënt inderdaad allergisch is. Vervolgens zijn er twee oplossingen. De eerste is dat de patiënt levenslang een autoinjector bij zich draagt. Daarmee kun je jezelf na een steek eenvoudig adrenaline toedienen. Het gaat de ernstige gevolgen van de allergische reactie tegen. De tweede optie is immunotherapie. Daarbij worden gefaseerd kleine, oplopende doses gezuiverd wespen- of bijengif onder de huid geïnjecteerd. De patiënt ontvangt gedurende zeven weken wekelijks een injectie en vervolgens nog drie tot vijf jaar elke zes weken een injectie. Daarna is de patiënt beschermd en loopt hij hetzelfde risico als de gemiddelde Nederlander. Immunotherapie blijkt de kwaliteit van leven te verbeteren, zelfs bij patiënten met lichte allergische reacties. Het gevoel dat ze niet steeds alert hoeven zijn geeft veel rust. Dat blijkt al uit het feit dat
deze mensen heel trouw hun injecties halen gedurende de therapie.”

Als je vaak bent gestoken en nooit allergisch hebt gereageerd, is dan zeker dat bijen- en wespensteken
voor jou ongevaarlijk zijn?

“Nee. Ook wie tien keer is gestoken zonder dat er iets raars gebeurde, kan de elfde keer een anafylactische shock krijgen. Omgekeerd hoeven mensen die wél een allergische reactie hebben gehad bij een nieuwe steek niet weer allergisch te reageren. De kans daarop is wel groter, maar eigenlijk weten we nog niet wie er gevaar loopt. We doen hier in Groningen onderzoek naar. Zo weten we dat mensen met mastocytose het grootste risico lopen. Ook kijken we met genexpressie-onderzoek naar 48.000 eiwitten in het bloed. Als het onderzoek uitpakt zoals we hopen, kunnen we straks met een bloedtest bepalen wie risico loopt.”

 

1Dit en meer lees je in Margriet 24. Vanaf vrijdag in de winkel of online te bestellen via Tijdschrift365.nl.

Ook interessant