null Beeld

3 vragen over PMS

Een kwart van de vrouwen heeft PMS-symptomen als hoofdpijn, buikpijn en prikkelbaarheid. Vier procent heeft PMDD, een ernstigere vorm van het premenstrueel syndroom. Catherine van Heest van Care for Women pleit voor meer begrip voor vrouwen met deze klachten. 

1. De precieze oorzaak van PMS is niet bekend, hoe komt dat?

"Er wordt weinig onderzoek naar gedaan, omdat het gaat om klachten en niet om een levensbedreigende aandoening. Het heeft in elk geval te maken met hormoonschommelingen. De symptomen die daaruit kunnen ontstaan, leiden tot een daling in de kwaliteit van het leven. Je zult maar vier tot zeven dagen per maand last hebben van stemmingswisselingen, buikkrampen of migraine."

2. Hoe weet je of je PMS hebt?

"De definitie is dat je minimaal één week per maand klachtenvrij bent. Door bijvoorbeeld een dagboekje bij te houden kun je erachter komen welke klachten echt bij PMS horen en welke wellicht een andere oorzaak hebben."

3. Is het te behandelen?

"Doordat er weinig onderzoek wordt gedaan, zijn helaas ook de oplossingen beperkt. Maar er is meer aan te doen dan de meeste vrouwen denken. Door inzicht te krijgen in je klachten, ga je patronen zien. Daarnaast zijn er ook hormonale oplossingen, maar het begint met het in kaart krijgen wat precies bij PMS hoort. Iemand met migraine heeft een andere behandeling nodig dan iemand met stemmingswisselingen. Gelukkig kunnen we 98 procent van de vrouwen op de rit zetten."

Kijk voor meer informatie op de website van Care for Women.

Lees meer in Margriet!

null Beeld

Dit artikel is afkomstig uit Margriet 8. Vanaf vrijdag 13 februari verkrijgbaar in de winkel of bestel online via Tijdschrift365.nl.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden