Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

3 vragen over hormoonverstorende stoffen

hormoonverstorende-stoffen.jpg

Er zijn aanwijzingen dat chemische stoffen in plastic, onze voeding en verzorging- en schoonmaakproducten een verstorende werking hebben op ons hormoonsysteem. Toxicoloog Majorie van Duursen legt uit.

1. Wat zijn hormoonverstorende stoffen?

“Het zijn stoffen die je binnenkrijgt via de lucht, via voedsel of via de huid. Ze lijken op hormonen en eenmaal in je lijf gaan ze ze zich ook zo gedragen, omdat je lichaam geen onderscheid kan maken tussen natuurlijke hormonen en stoffen die van buiten komen. Dat kan schadelijk zijn, omdat hormonale processen goed zijn geregeld in je lijf. Als er dan bijvoorbeeld opeens méér van een bepaald hormoon langskomt, kunnen weefsels en cellen zich anders gaan gedragen.”

2. Wat zijn de risico’s?

“Als zwangere vrouwen veel aan deze stoffen worden blootgesteld, kan dat de ontwikkeling van de baby beïnvloeden. Maar ook vrouwen in de menopauze lopen meer risico, omdat ze van nature minder hormonen aanmaken. Alle (extra) hormoonachtige stoffen die ze binnenkrijgen, leveren dan mogelijk gelijk een heel grote bijdrage aan de hormoonhuishouding.”

3. Fabrikanten zeggen dan: al die stoffen zijn getest.

“Er wordt nauwelijks gekeken naar de vroege blootstelling in de baarmoeder en de effecten later in het leven. In Denemarken zijn ze voorzichtiger, daar geven ze zwangere vrouwen een folder mee met de mogelijke risico’s en hoe ze die kunnen vermijden.”

De vertaling van de Deense folder vind je via het onderzoeksprogramma Zembla: zembla.vara.nl. Zoekterm: zorgwekkende stoffen. 

Meer gezondheidsnieuws?

Meer nieuwtjes over gezondheid vind je iedere week in Margriet. Vanaf vrijdag in de winkel of bestel online via Tijdschrift365.nl.

Ook interessant